Knokkelkoorts steeds agressiever in Latijns-Amerika

De knokkelkoorts (dengue) grijpt steeds feller om zich heen in Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay. Gezondheidsexperts maken zich zorgen over de agressiviteit van de ziekte.
Het aantal mensen op het Amerikaanse continent dat met knokkelkoorts besmet raakte, daalde vorig jaar met 5,5 procent, van 900.754 a 850.769, maar het aantal ernstige gevallen steeg met 46 procent en het aantal doden klom van 317 naar 584, een stijging van 84 procent. Vooral Brazilië en Bolivia zijn zwaar getroffen.

Die tendens zet zich dit jaar door. Tot april telde de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (OPS) meer dan 215.000 gevallen in de beide Amerika’s, met een groeiend aandeel van Zuid-Amerika. De sterftekans is opnieuw gestegen, van 1,2 procent in 2007 naar 2,2 procent dit jaar.

Brazilië telde de eerste tien weken van dit jaar 114.355 dengue-gevallen en 23 doden. Bolivia telde 56.530 besmettingen, het grootste aantal in de laatste twintig jaar; 25 personen stierven daar. Paraguay zag de voorbije jaren het aantal dengue-epidemieën stijgen, vorig jaar stierven daar 17 mensen. In Argentinië verdrievoudigde het aantal gevallen dit jaar in nauwelijks twee weken. Buenos Aires registreerde al meer dan 12.500 gevallen en 5 doden maar volgens de regionale autoriteiten en de ziekenhuizen liggen de werkelijke cijfers driemaal hoger.

Muggen



Dengue is de snelst groeiende door muggen verspreide ziekte ter wereld. Men krijgt dengue door de beet van de aedes aegypti, een muggensoort die zich voortplant in waterreservoirs in tropische en subtropische gebieden.

De dengue-patiënt vertoont hoge koorts, hevige hoofdpijn, een verlies van eetlust, huiduitslag op borst en benen, misselijkheid en braken. Uit studies blijkt dat de sterftekans tot 1 procent of minder kan worden teruggebracht als de ziekte vroeg genoeg ontdekt en behandeld wordt. Het probleem is dat 20 tot 50 procent van de besmette personen geen symptomen vertonen of dat ze met die van de griep kunnen worden verward.

Experts gaan ervan uit dat de besmette persoon na een eerste infectie immuun wordt tegen het virustype dat de besmetting veroorzaakte maar kwetsbaar blijft voor de drie overige types. Volgens Argentijnse deskundigen is het vooral bij een tweede besmetting dat het virus hard toeslaat, zeker bij kinderen, ouderen en chronisch zieken. De Braziliaanse Stichting Fundación Oswaldo Cruz (Fiocruz) waarschuwt dat er ook al bij een eerste besmetting ernstige symptomen kunnen optreden.

Een vaccin tegen de knokkelkoorts bestaat niet. Men kan de ziekte alleen efficiënt bestrijden door de waterreservoirs aan te pakken waar de muggen hun larven kweken, zeggen de experts. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dengue “een verwaarloosde ziekte”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.