Kunstmatige eilanden beschermen vee tegen overstromingen

Zelfgebouwde heuvels kunnen de oplossing zijn voor kleine zuivelboeren in het Boliviaanse Amazonegebied. Die dreigen ieder jaar in de regentijd hun vee te verliezen aan overstromingen.

Dora Domínguez, voorzitter van de Vereniging van Movima Melkproducenten, doet mee aan een project van de FAO, de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie, om heuveltjes van maximaal drie meter hoog te bouwen op de uitgestrekte vlaktes van de regio Beni, in het noordoosten van het land.

“Ik heb zelf zakken aarde op mijn schouders gedragen”, zegt ze, zittend op de heuvel in haar gemeente, een soort terp, waar veevoer wordt verbouwd voor de regentijd, in december. Dan worden de heuvels eilanden, omdat de overstromingsgebieden van de Amazone vollopen. Grote boeren kunnen het zich veroorloven om hun vee naar hoger gelegen gebieden te vervoeren. Kleine boeren, veelal Movima-indianen, kunnen dat niet, en moeten meestal improviseren om hun vee te redden.

In de gemeente Santa Ana del Yacuma doet twee derde van de kleine melk- en vleesveebedrijven mee aan het initiatief. Zo’n 22 procent van het vee in het gebied is van hen.

Waarschuwingssysteem

De heuvels zijn niet de enige maatregel. Met steun van de FAO is ook een waarschuwingssysteem opgezet, als aanvulling op de nationale weerdienst. De bevolking van de oostelijke laaglanden krijgt waarschuwingen via de radio over waterstanden. Een netwerk van sensoren bij de rivieren houdt de standen in de gaten. Elke gemeente heeft een noodeenheid die mensen en dieren kan evacueren. Het doel dat de FAO hiermee beoogt, is mensen helpen zich aan te passen aan klimaatverandering.

Voor de heuvel in Santa Ana del Yacuma heeft de FAO samengewerkt met de gemeente. De boeren zelf hebben de arbeid geleverd. Zij hebben de aarde versleept en een opslagplaats gebouwd voor veevoer. Ook is er een ruimte gebouwd waar een veearts dieren kan behandelen. De partijen denken nu samen na over mogelijkheden om de productie beter aan te passen aan de jaarlijkse overstromingen en droogtes.

De moeilijkheden hebben vooral te maken met de geografie van het gebied, dat moeilijk bereikbaar is. De hoofdstad ligt 900 kilometer verderop en de hoofdstad van de regio, Trinidad, 290 kilometer. Het gebied wordt volledig doorkruist door de rivieren de Yacuma, Mamoré en Rapulo, die snel overstromen. De stad kan vanuit Santa Ana del Yacuma alleen in het droge seizoen met de auto worden bereikt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.