Lelijke eendjes wereldtoneel spreken Frans

De ellende waar sommige Afrikaanse landen zich in bevinden, weekt geen donorgeld meer los. Volgens de VN gaat het niet toevallig om Franstalige landen.







Jan Egeland, het hoofd van het VN-departement humanitaire zaken, vindt geen geld voor Niger. Dat land heeft 16,2 miljoen euro nodig om te vermijden dat er hongerdoden vallen. We hebben een dringende oproep gelanceerd. We hebben nog geen enkele toezegging gekregen. Drie en half miljoen van de 12 miljoen Nigerezen hebben te kampen met een acute voedselcrisis. De sprinkhanenplaag van vorig jaar en de droogte doen ook de ondervoeding toenemen in Mali .

De desinteresse van de donorgemeenschap heeft te maken met het feit dat de bestuurders van Niger en Mali Frans spreken. Normaal zou je moeten geven volgens de noden, maar dat gebeurt niet, zegt Egeland. Frans- en Portugeestalige landen staan systematisch lager in de subsidietabellen dan vele andere landen.

Het probleem is veel groter dan taal of ras, zegt Bill Fletcher van het TransAfrica Forum. Het Noorden heeft het idee dat Afrika een verloren zaak is.” En noodhulp gaat niet naar landen die geen aandacht krijgen in de media. Het is een gigantisch dilemma dat 90 procent van de noodhulp gaat naar tien procent van de landen die getroffen zijn door rampen en oorlog, zegt Egeland, die de noodhulp via de VN coördineert.

Ook in Engelstalige Afrikaanse landen is er te weinig noodhulp, zegt Caroline Green van Oxfam International. Green is net terug van een ronde langs vluchtelingenkampen in noordelijk Uganda, Niger, Congo DRC, Ethiopië en vele andere landen. In Uganda heb ik vorige week kinderen ontmoet die al jaren in kampen leven en ‘s avonds kilometers moeten lopen om veilig in een stad te kunnen slapen. ‘s Ochtends lopen ze terug naar school om daar in een klas met 300 kinderen te zitten. En toch verdeelt de meerderheid van de donorlanden zijn geld op basis van headlines in de pers.

In Uganda heeft de burgeroorlog bijna twee miljoen mensen op de vlucht gejaagd.
Een groot deel van hen heeft voedselhulp nodig. De VN zeggen 54 miljoen dollar nodig te hebben, maar hebben nog maar een derde van dat bedrag ontvangen.

De Britse premier Tony Blair, die in juli de top van de G8 voorzit, heeft beloofd dat hij de aandacht van de wereld voor Afrika weer zal doen herleven. Bij de ngo’s in het hoofdkwartier van de VN heeft het scepticisme plaats gemaakt voor hoop. Green denkt dat meer geld voor Afrika mogelijk is nu er een akkoord is over een verdubbeling van de Europese ontwikkelingshulp.

De ontwikkelingsministers van de 25 EU-lidstaten schaarden zich dinsdag achter een plan van Eurocommissaris Louis Michel om tegen 2015 over de 0,7 procentnorm te springen. Die internationale fatsoensnorm voor ontwikkelingssamenwerking slaat op het percentage van hun bruto binnenlands product dat landen volgens een internationale consensus moeten besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Het 15-koppige Europa van weleer moet over vijf jaar met 0,51 procent over de brug komen en tegen 2015 0,7 procent, zo beslisten de lidstaten. Voor de tien nieuwe lidstaten ligt de lat eerst op 0,17 en daarna op 0,33 procent.

De totale stijging komt neer op 20 miljard euro meer voor ontwikkelingssamenwerking de komende vijf jaar. Nu Japan, Canada en de VS nog zover krijgen. Ze moeten het voorbeeld van hun partners in de G8 volgen en Afrika de fondsen geven die nodig zijn om aan de armoede te ontsnappen. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.