Leterme, mag het iets meer zijn?

Vredesactie, de organisator van de campagne Bomspotting, is teleurgesteld in het antwoord van premier Leterme op de ondubbelzinnige oproep van Dehaene, Claes, Verhofstadt en Michel voor nucleaire ontwapening en de verwijdering van de kernwapens uit ons land.
Leterme geeft in zijn reactie blijk van weinig ambitie. Meer dan dat hij de nucleaire strategie binnen de NAVO wil bespreken horen we niet. Leterme zegt samen met Duitsland en andere landen aan een initiatief te werken binnen de NAVO, maar hij lijkt hier eerder een sterk Duits standpunt af te remmen dan zijn nek uit te steken. Leterme koppelt een terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens nog steeds aan een reductie van het Russische kernwapenarsenaal en zelfs hun conventionele bewapening (VRT-nieuws).
Verwachten we 20 jaar na de val van de Muur nog steeds een conventionele invasie van de Russen, waartegen we kernwapens willen inzetten? De vredesbeweging verwacht van onze regering daden: de kernwapens moeten hier weg, voorwaarden koppelen aan die verwijdering is een denkpatroon uit het Koude Oorlog tijdperk.
Om het met de woorden van Dehaene, Claes, Verhofstadt en Michel te zeggen:
“De Amerikaanse tactische kernwapens in Europa hebben geen enkel militair belang meer. Het resterend politiek nut – als symbool voor de trans-Atlantische band – is in ruime mate onvoldoende als argument om ze te behouden, wetende dat we hierdoor het signaal aan de rest van de wereld blijven geven dat kernwapens “nodig” zijn. Hierdoor stimuleren we immers indirect proliferatie, en ondermijnen we de veiligheid van ons land, net het tegenovergestelde van wat we willen bereiken.”
Het opiniestuk van ‘the elder statesmen’ is nog geen beleid. Net als opiniestukken van elder statesmen in andere landen wijst het erop dat er ruimte is om serieus werk te maken van nucleaire ontwapening. Ideaal is misschien een nieuw ontwapeningsverdrag waarbij zowel Rusland als de NAVO hun tactische kernwapens verwijderen. Maar in de huidige context geven de Amerikaanse kernwapens in Europa eerder een excuus aan Rusland om hier niet over te praten, dan dat ze Rusland tot onderhandelingen aanzetten. Zoals de 4 toppolitici suggereren, “soms moeten we durven het voorbeeld te geven, en hopen dat dit inspirerend werkt”. De verwijdering van de tactische kernwapens kan dienen als een vertrouwenwekkende maatregel om Rusland te tonen dat het ons menens is om in Europa tot stabiele verhoudingen te komen. En tegelijk geven we de rest van de wereld het signaal dat kernwapens geen must zijn om de eigen veiligheid te garanderen.
De vredesbeweging verwacht van onze regering daden: de kernwapens moeten hier weg, voorwaarden koppelen aan die verwijdering is een denkpatroon uit het Koude Oorlog tijdperk.
De lauwe reactie van Leterme maakt duidelijk dat actievoeren nog steeds nodig is. Op 3 april 2010 wordt er massaal en geweldloos actie gevoerd aan elke Europese kernwapenbasis: in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, Turkije, Groot-Brittanië en België.
Vredesactie nodigt iedereen uit om mee geweldloos actie te voeren op en rond het militaire terrein in Kleine Brogel. Wij zitten niet mee aan de onderhandelingstafel maar we verhinderen dat de illegale kernwapenakkoorden in stilte, ver van alle  openbaarheid, verder worden uitgevoerd.
www.vredesactie.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.