Liever spelen in Afrika dan mislukken in Europa (*)

Steeds meer jonge Afrikaanse voetballers en hun ouders begrijpen dat een carrière in Europa een droom is enkel voor de allerbesten is weggelegd. Sommige jongeren in Senegal en in andere landen kiezen ervoor hun vaardigheden eerst in eigen land te ontwikkelen, eerder dan halsoverkop naar Europa te vertrekken.
Magadou Baraye, een talentvolle libero van de Senegalese eersteklasser Gorée, is al 24 maar heeft geen haast om het in Europa waar te maken. Hij verdient 47.700 CFA (ongeveer 70 euro) per maand, een schijntje in vergelijking met het loon van zelfs de slechts betaalde voetballers in Europa. “Maar het is genoeg om mijn familie te helpen”, zegt Baraye. “Als ik vertrek, dan alleen op basis van duidelijke afspraken met een agent die erkend is door de FIFA.”

Eto’o



Malafide makelaars vinden in Afrika nog altijd makkelijk jonge voetballers die bereid zijn zonder enige garantie op een vliegtuig naar Europa te stappen om daar een club te zoeken. De succesverhalen van voetballers als Samuel Eto’o of Didier Drogba maken veel jongeren blind voor de geringe kans die ze hebben om een gelijkaardige carrière uit te bouwen. Hun ouders betalen makkelijk 3000 à 4000 euro voor de bedenkelijke diensten van de makelaars die inspelen op die verblinding.  

Maar stilaan verandert er iets. In veel Afrikaanse landen zijn er initiatieven opgestart die jonge voetballers de kans geven zich eerst in eigen land te bewijzen. In Senegal is er bijvoorbeeld Smash (Société de management et d’accompagnement sportif et humain), een organisatie die vorig jaar 32 spelers tussen veertien en achttien jaar selecteerde. Ze worden begeleid en gevolgd, en de besten van hen zouden dan moeten doorstromen naar de opleidingscentra van Fransen en Engelse clubs.

Jongeren in de voetbalverenigingen in Dakar praten ook meer over de voorstellen die ze krijgen van mooipraters die zich uitgeven als makelaars met goede contacten in Europa. In april werd in Dakar zelfs een voormalige speler van het Senegalese team achter de tralies gezet die een vijftiental jongeren het hoofd op hol had gebracht met valse uitnodigingen van Europese clubs en de belofte dat hij voor hen een visum zou regelen.

Stilaan dringt het in landen als Senegal ook door dat Europese clubs steeds minder een beroep doen op twijfelachtige Afrikaanse makelaars, maar liever zelf scouts naar Afrika sturen of er een eigen rekruteringsnetwerk uitbouwen.





(*) Dit is een bijdrage in een reeks van berichten naar aanleiding van het WK voetbal in Zuid-Afrika. De reeks loopt tot 4 juni, een week voor het begin van het toernooi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.