Ludo De Brabander: 'Geen last van de overheid'

Hoe kijkt de vredesbeweging zelf aan tegen haar relatie met de overheid? MO* vroeg het aan Ludo De Brabander van Vrede vzw.

  • Bernadette Mergaerts Ludo De Brabander Bernadette Mergaerts

Denk u dat Vrede vzw in de gaten wordt gehouden door de overheid?
De Brabander: Natuurlijk. Maar ik heb er geen last van. In Antwerpen is er een paar jaar geleden eens een politielijst gelekt van “terroristische en staatsgevaarlijke organisaties”, en daar stonden wij blijkbaar op. Ook als individu stond ik erop vermeld. De politieke wereld liet daarop weten dat zo’n lijst niet door de beugel kan.

Hoe zijn jullie contacten met de politie?
De Brabander: Wanneer wij een betoging of een actie organiseren, krijgen we op voorhand bijna altijd een telefoontje van de politie: plannen jullie bussen in te leggen, denk je dat er groepjes amok zouden kunnen maken? Op de website kunnen ze trouwens alle info over betogingen vinden.

Vermoedt u dat er ook inlichtingenwerk aan te pas komt?
De Brabander: Of ze zo ver gaan om onze e-mails te lezen of telefoons af te tappen, weet ik niet. Op een gegeven moment had ik een klein vermoeden dat het zo was. In het begin van de Irak-betogingen hadden we in een kleine vergadering iets afgesproken, en daarover werd later dan via telefoon en e-mail gecommuniceerd. Plots bleek tijdens een telefoontje met de politie dat ze daarover info hadden die ze niet hadden kunnen hebben.
Als iets echt vertrouwelijk moet blijven, gaan we daarover niet zomaar telefonisch communiceren. Het gebeurt niet vaak, maar het is wel al gebeurd. Als je een actie doet aan Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld, dan is het beter dat ze sommige dingen niet weten. Plus: niet iedereen stelt het op prijs dat alles wat gezegd wordt ook openlijk op de politietafel valt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.