Lula wil Colombia losweken uit invloedssfeer VS

Brazilië moet zich als leider opwerpen van een hecht Zuid-Amerikaans samenwerkingsverband, buiten de invloed van de Verenigde Staten om. Dat vindt de nieuwe Braziliaanse president, Luiz Inácio Lula da Silva. Eerste stap: vrede stichten bij de noordwestelijke buur Colombia. Vrijdag ontmoet de linkse president Lula de rechtse president van Colombia, Alvaro Uribe.





Colombia produceert tonnen cocaïne, wordt verscheurd door een gewapende conflict tussen rebellen en paramilitairen die soms naar de buurlanden uitwijken en is economisch zwaar afhankelijk van de Verenigde Staten. Het land is alle opzichten de zure appel waar Lula in zijn buitenlandse beleid doorheen moet bijten.

De sociale hervormingen die Lula in Brazilië doorvoert, wil hij ook in de andere landen van Zuid-Amerika gerealiseerd zien. Lula heeft voor Brazilië een assertieve diplomatiek route uitgezet. “De president wil af van de bureaucratische en extreem voorzichtige aanpak die het land in een inferieure rol heeft geduwd.” Dat beweert Theotonio dos Santos, een professor internationale economie aan de Federale Fluminense Universiteit nabij Rio.

Enkele dagen na zijn aanstelling als president op 1 januari wierp Lula zich al op als bemiddelaar in het conflict tussen de aanhangers en de tegenstanders van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Nu wil hij hetzelfde doen in Colombia, waar al vier decennia een gewapend conflict tussen linkse guerrillero’s en rechtse paramilitairen aan de gang is.

Lula ziet de pacificatie van het conflict in Colombia als een onderdeel van de eigen veiligheidspolitiek, bevestigen diplomatieke bronnen. De Braziliaanse regering verzet zich tegen het “Plan Colombia”. Dat plan wordt gefinancierd door de VS. Het is bedoeld om met geweld zowel de drugssmokkel als de linkse guerrilla te bestrijden. Volgens critici leidt het plan tot de totale militarisering van Colombia en de escalatie van het conflict.

In breder perspectief wil Lula de leidersrol in Zuid-Amerika van de VS overnemen. Hij wil landen als Colombia losweken uit de Amerikaanse invloedssfeer. Zowel militair-strategisch – ondanks druk vanuit Bogotá en
Washington weigert hij de linkse rebellengroepen in Colombia, Farc en ELN,
“terroristische organisaties” te noemen – als economisch – hij wil een front
opwerpen tegen de VS bij de volgende besprekingen van de Pan-Amerikaanse
vrijhandelszone en de banden aanhalen met de landen van de Mercosur, het
handelsblok in het zuiden van Latijns-Amerika.

Brasilia probeert de Zuid-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken
binnen korte termijn rond de tafel te krijgen om het met name te hebben over
de oorlog in Irak, de vrijhandelsgesprekken met de VS en de conflicten in
Colombia en Venezuela.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.