Madonna stoot Israëli's niet voor het hoofd

Applaus in Israël, boegeroep in Roemenië en Bulgarije – Madonna schuwt de politieke controverse niet. De Queen of Pop eindigde haar twee jaar durende wereldtournee in Tel Aviv, waar ze zich voor de finale in de Israëlische vlag hulde.
Dat Madonna een speciale band met Israël heeft, bleek al toen ze Tel Aviv koos om haar twee jaar durende wereldtournee af te sluiten. In het Yarkonpark hulde de Queen of Pop zich woensdag voor 60.000 mensen in de Israëlische vlag. Ook andere topartiesten vinden steeds makkelijker de weg naar Israël.
Mahmoud Ahmadinejad, Kim Jong-il, Hitler, de Holocaust, ecologische rampen, armoede in Afrika, oorlogen overal ter wereld, Obama en Martin Luther King: de beelden waren er allemaal, een indrukwekkende achtergrond op het enorme podium op het moment dat Madonna ‘Get Stupid’ zong.
Maar geen enkel woord over het conflict vlakbij, dat tussen Israëli’s en Palestijnen. Madonna hield zich bewust ver van de politieke controverse, heel anders bij haar vorige twee haltes, in Roemenië en Bulgarije. In Sofia vond de orthodoxe kerk dat ze geen respect toonde voor het christendom. In Boekarest werd ze uitgejouwd omdat ze kritiek gaf op de discriminatie van Roma in Oost-Europa.
Het dichtst bij politiek kwam ze in Tel Aviv toen ze het over haar speciale band met Israël had. “Elke keer als ik hier kom, dan haal ik hier enorm veel energie uit. Ik geloof echt dat Israël het energiecentrum van de wereld is. Ik geloof ook dat als we allemaal in harmonie kunnen samenleven op deze plaats, we overal ter wereld in vrede kunnen leven.”
Toen een fan haar een Israëlische vlag gaf, gebruikte Madonna die om zich tijdens de finale van het concert in te hullen en te tonen waar haar sympathie lag.

Speciale band


Madonna heeft al lang een speciale band met Israël. De 51-jarige entertainer, die rooms-katholiek werd opgevoed, flirt al meer dan tien jaar met de kabbala, de essentie van het joodse mysticisme. Ze nam zelfs een Hebreeuwse naam aan, Esther.
“Ze heeft duidelijk een speciale band met ons – en we geven haar die liefde terug”, zegt de 42-jarige grafische ontwerper Ilana Erez, een van de zestigduizend aanwezigen in het Yarkonpark. “Het gaat niet enkel om haar muziek en verbazende show. Israëli’s zijn dankbaar wanneer een ster van dat niveau hen waardeert.”
In 2004 en 2007 bracht Madonna een opgemerkt bezoek aan de heiligdommen van de kabbala en ook aan de Klaagmuur in Jeruzalem.
Na haar twee concerten deze week bracht ze opnieuw een bezoek aan de Klaagmuur. Nadien ging ze op eigen verzoek eten met oppositieleider Tzipi Livni. Vandaag (vrijdag) bezoekt ze premier Benjamin Netanyahu.

Meer artiesten naar Israël


Na jaren van bezorgdheid over de politieke spanningen en het geweld tussen Israëli’s en Palestijnen vinden opnieuw meer artiesten de weg naar Israël. Een andere hogepriesteres van de pop, Lady Gaga, was vorige week in Tel Aviv. Dezelfde avond als Madonna was ook de rockgroep Faith No More er te zien. Later deze maand komt Leonard Cohen.
Niet iedereen wilde of slaagde erin de controverse te vermijden. Vorig jaar kreeg Paul McCartney kritiek van Palestijnen omdat zijn concert in Tel Aviv als een steunbetuiging voor de Israëlische bezetting van de Westoever gezien kon worden.
Roger Waters van Pink Floyd, de band die drie jaar geleden in Israël optrad, kondigde dit jaar aan dat hij er opnieuw zou optreden als de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden – “dit verschrikkelijke ding”, noemde Waters het – werd afgebroken. In 1990 deed Pink Floyd iets gelijkaardigs in Berlijn. Op de plaats waar de Muur had gestaan, speelde de groep de titelsong van het symbolisch geladen album The Wall.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.