Malaria al resistent tegen "supergeneesmiddel"

De parasiet die verantwoordelijk is voor de dodelijkste vorm van malaria, vertoont de eerste tekenen van resistentie tegen artemisinine, een geneesmiddel waarvan gehoopt werd dat het de ziekte definitief zou overwinnen.
De eerste tekenen van resistentie tegen artemisinine werden in verschillende wetenschappelijke tijdschriften gerapporteerd, waaronder het New England Journal of Medicine. De resistente vormen werden opgemerkt in de Cambodjaanse provincie Battambang aan de grens met Thailand. In die regio doken ook de eerdere resistente malariavarianten op, zoals de variant die resistent bleek tegen chloroquine in de jaren vijftig.

Nog niet dramatisch


Artemisinine is afkomstig uit de Chinese traditionele geneeskunde en gold als een wondermiddel tegen malaria. Velen hoopten zelfs dat dit het langverwachte medicijn was dat malaria definitief uit de wereld zou helpen. De tekenen van resistentie wijzen op het tegendeel, maar zijn volgens wetenschappers nog niet dramatisch. De studies immers enkel op de eerste tekenen van resistentie.
Het kan nog lang duren voor die resistente variant zich op grote schaal verspreidt. Bovendien hebben de onderzoekers patiënten bestudeerd die enkel met artemisinine behandeld zijn, terwijl gezondheidsinstellingen hameren op het gebruik van artemisinine in combinatie met andere malariageneesmiddelen. Die moeten de parasieten opruimen die resistent zijn tegen het geneesmiddel en zo de verspreiding van resistente vormen tegengaan.
Toch is het nieuws erg belangrijk, omdat er geen nieuwe geneesmiddelen klaar staan om het over te nemen van de artemisinine-cocktails als de resistente variant zich toch sneller verspreidt. “We vinden dat we hier veel ruchtbaarheid aan moeten geven: dit is significant”, zei  R. Timothy Ziemer, hoofd van het Presidentiële Malaria-initiatief van de VS in de International Herald Tribune. Met steun van de Bill and Melinda Gates Foundation wordt daarom een speciaal centrum opgericht in de regio om de Cambodjaanse en Thaise regering bij te  staan. Het zal onder meer muskietennetten verdelen en mobiele onderzoeksteams op pad sturen om de variant op te sporen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.