Mandela duwt ANC vooruit

Zuid-Afrikaans oud-president en vrijheidsicoon Nelson Mandela was verrassend aanwezig op een campagnebijeenkomst van het ANC.
De 90-jarige Mandela kwam samen met zijn dochter Makaziwe en kleinzoon Mandla opdagen op een ANC-campagne in Idutywa, het zuidoosten van het land.
Namens zijn grootvader sprak Mandla het vertrouwen in ANC-voorzitter Jacob Zuma uit. ‘We zijn hier vandaag aanwezig om onze steun en trouw aan het ANC te bevestigen. Zij die gehoopt hadden dat de Mandela-familie het ANC niet langer meer steunt, hebben ongelijk.’ Het was voor Mandela de eerste keer dat hij aanwezig was op een politieke activiteit sinds hij zich terugtrok uit de actieve politiek.
Hoewel hij zich lang afzijdig heeft gehouden, had hij een korte welkomsboodschap over voor de opgekomen menigte. ‘Ondanks de regen zijn jullie allemaal naar hier gekomen om het ANC te steunen. Lang leve het ANC!’

Tweederde meerderheid onzeker 

Zij die gehoopt hadden dat de Mandela-familie het ANC niet langer meer steunt, hebben ongelijk.

Voor het ANC is de steunbetuiging van Mandela een enorme opsteker. Voor de partij vormt het Congres van het Volk (COPE) – een oppositiepartij die opgericht werd door ontevreden ANC-leden – een grote bedreiging die de bestaande tweederde meerderheid in het parlement kan wegwerken. Bovendien heeft Zuma nog steeds beschuldigingen van corruptie tegen zich lopen.
Volgens de Zuid-Afrikaanse krant Sowetan is het ANC torenhoog favoriet om de verkiezingen te winnen waarbij Jacob Zuma zo goed als zeker de nieuwe president zal worden. Het zuidoosten van het land is echter wel een regio waar COPE sterk staat.
ANC-woordvoerder Brian Sokutu was aangenaam verrast door de actie van Mandela : ‘Niemand verwachtte dat hij hier zou zijn. Zeker niet nadat hij en Zuma elkaar al gesproken hadden bij hem thuis.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.