Medisch materiaal raakt niet in ziekenhuizen in Gaza

Door de Israëlische blokkade raken medicijnen en wisselstukken voor kapotte machines steeds moeilijker in de ziekenhuizen van Gaza. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het van kwaad naar erger gaat met de gezondheidszorg in het Palestijnse gebied.
Ruim een half jaar na de Israëlische Operatie Gegoten Lood werken de meeste gezondheidsdiensten in Gaza opnieuw, zegt een rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie in juli publiceerde. Maar ze waarschuwt er tegelijk voor dat een goede medische verzorging van de 1,5 miljoen inwoners moeilijk is.
“Een aantal factoren dragen bij tot een voortdurende aftakeling van de gezondheidszorg in Gaza”, zegt Tony Laurence, WHO-hoofd in Gaza en de Westoever. “De isolatie van de gezondheidszorg door de blokkade, de onmogelijkheid om mensen en materiaal in en uit het gebied te krijgen, en de schade die het al gehavende systeem heeft opgelopen tijdens de Israëlische Operatie Gegoten Lood.”
Tijdens het drie weken durende bombardement van de kuststrook werden ook ziekenhuizen en ambulances aangevallen. Elektriciteitscentrales en brandstofopslagplaatsen werden geraakt.
Door een tekort aan brandstof en wisselstukken en door stroompannes werken de apparaten en noodgenerators in de ziekenhuizen niet fatsoenlijk. Bovendien laat Israël slechts een beperkte hoeveelheid medicijnen en andere humanitaire hulp Gaza binnen. Volgens de WHO was 20 procent van de essentiële medicijnen niet meer in voorraad in juli.

Bureaucratische nachtmerrie


Medische apparaten en wisselstukken kunnen Gaza niet meer binnen sinds Israël en Egypte een bijna totale blokkade afkondigden in juni 2007. “We hebben honderden medische toestellen die efficiënt zouden kunnen werken maar die één wisselstuk missen”, zegt dr. Bassem Naem, de minister voor Volksgezondheid in Gaza.
“We hebben verschillende maanden op een catherisatie-stuk gewacht en toen de Israëli’s het eindelijk hebben doorgelaten was het zwaar beschadigd en onbruikbaar als gevolg van de inspectie door de Israëli’s. We moeten nu dezelfde bureaucratische nachtmerrie door voor een nieuw stuk. En aangezien Gaza slechts één centrum heeft dat een catherisatie-behandeling aanbiedt, heeft dit gevolgen voor mensen met chronische hartproblemen.”

Medicijnen vervallen


Volgens dr. Abu Said Ahmed mag slechts een beperkt aantal kankerpatiënten Gaza verlaten voor gespecialiseerde behandelingen. Het VN-Kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (Ocha) zegt dat het aantal Palestijnen dat in Erez, in het noorden van Gaza, de grens over mag, in juli met een kwart gedaald is ten opzichte van juni.
Ahmed klaagt ook over de bureaucratische vertragingen waardoor tonnen medicijnen die aan Gaza geschonken zijn, het gebied pas bereiken als ze vervallen zijn.
Ziekenhuizen en klinieken die beschadigd raakten tijdens de oorlog, konden niet worden hersteld doordat Israël nauwelijks bouwmateriaal doorlaat. In het Shifa-ziekenhuis, het grootste van Gaza, zijn gebroken ruiten afgedekt met plastic en kleefband.

Te weinig drinkwater


Het WHO-rapport legt een deel van de schuld van het medische fiasco bij het wanheer en interne verdeeldheid bij de Palestijnen zelf. De Wereldgezondheidsorganisatie signaleert onder meer de afwezigheid van een inventaris van de medische apparatuur en een gecentraliseerde aanpak op basis van verouderde regels.
Ondertussen hebben de inwoners van Gaza onvoldoende toegang tot schoon drinkwater. Door droogtes en de snelle bevolkingsgroei slinken de grondwatervoorraden. Door de aanwezigheid van onbehandeld rioolwater en de resten van landbouwmeststoffen in de rivieren beantwoordt slechts 5 tot 10 procent van het water aan de WHO-normen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.