Meerderheid Amerikanen voorstander van doodstraf

Ruim zes op tien Amerikanen blijven voorstander van de doodstraf. Maar in vergelijking met twintig jaar geleden is de groep voorstanders aanzienlijk kleiner geworden. Dat blijkt uit onderzoeken van het Pew Research Center.

  • Reuters De executiekamer van de staatsgevangenis in Utah. Reuters

Volgens een recente peiling bij tweeduizend Amerikanen is 62 procent van de bevolking voor en 31 procent tegen de doodstraf wie voor moord is veroordeeld.

Het Pew Research Center ziet sinds 2005 weinig verandering in deze cijfers.
In de jaren 1980 en 1990 was de groep voorstanders aanzienlijk groter, zegt het onderzoekscentrum. In 1996 waren nog bijna acht op tien Amerikanen voor de doodstraf. De stijgende trend was ingezet in de jaren 1970; in de jaren 1950 en 1960 was minder dan de helft van de Amerikanen voor de doodstraf.

De doodstraf werd in 1977 heringevoerd in de VS, na een moratorium van tien jaar. Sindsdien hebben zestien staten de doodstraf afgeschaft, met Illinois als meest recente in de rij. In die staat werd de doodstraf vorig jaar geschrapt. Sinds de herinvoering vonden meer dan 1200 executies plaats in de VS.

Onterecht veroordeeld

Ruim een kwart van de tegenstanders wil geen doodstraf omdat anders misschien onterecht veroordeelden worden terechtgesteld. Twintig jaar geleden, toen het verzet tegen de doodstraf veel kleiner was, vreesde slechts een tiende van de tegenstanders voor dit soort vergissingen; de tegenstanders waren toen vooral tegen omdat ze de doodstraf fout of immoreel vonden.

De helft van de voorstanders is vandaag voor omdat de doodstraf volgens hen in verhouding staat tot de misdaad. Slechts 6 procent van de voorstanders is voor omdat het andere criminelen afschrikt.

Bij de blanke Amerikanen is bijna zeven op tien voorstander van de doodstraf, bij de zwarte slechts vier op tien.

Kijken we naar politieke voorkeur, dan is het verschil nog groter. Bij gematigde Democraten is 37 procent voor, bij conservatieve Democraten 55 procent, bij gematigde Republikeinen 73 procent en bij conservatieve Republikeinen 84 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.