Meerderheid moslims veroordeelt terreur maar steunt doelen Al-Qaida

De grote meerderheid van de bevolking in islamitische landen gelooft niet in terreurmethoden, blijkt uit een groot opinieonderzoek dat in acht landen is uitgevoerd. Wel steunen de meeste moslims de doelen van Al-Qaida, zoals het verdrijven van Amerikaanse troepen uit de islamitische wereld. Het wantrouwen tegen de VS blijft toenemen.
Bijna 90 procent van de Egyptenaren, 65 procent van de Indonesiërs, 62 procent van de Pakistani’s en 72 procent van de Marokkanen kan zich vinden in het doel van Al-Qaida om “Amerika te dwingen zijn troepen uit alle islamitische landen te halen”. Een vergelijkbaar grote groep steunt daarom de strijd tegen Amerikaanse troepen in Irak. Dat blijkt uit een uitgebreid opinieonderzoek dat de Universiteit van Maryland afgelopen zomer heeft uitgevoerd.
“De VS hebben een lastig probleem”, zegt Steven Kull, directeur van het onderzoeksproject WorldPublicOpinion.org. “Pogingen om het terrorisme met militaire aanwezigheid te bestrijden, zorgen voor een terugslag bij de bevolking, en dat lijkt sympathie voor Al-Qaida in de hand te werken.”

Doden


Met de werkwijze van Al-Qaida, het doden van Amerikaanse burgers die in de moslimwereld werken, is slechts een minderheid het eens – van zes procent in Azerbeidjan tot vijftien procent in Jordanië, al wijst onder de Palestijnen slechts de helft het echt af. De rest van de Palestijnen keurt het goed, of heeft er gemengde gevoelens over (18 procent).
Ook geweld in het algemeen, zoals bomaanslagen of moord, wordt door de overgrote meerderheid afgewezen: twee derde van de Pakistani’s, 83 procent van de Egyptenaren en 90 procent van de Indonesiërs.
De onderzoekers hebben één-op-één-gesprekken gevoerd met meer dan 1000 respondenten in Egypte, Indonesië en Pakistan – waar hetzelfde onderzoek al eerder is uitgevoerd. In Azerbeidjan, Jordanië, de Palestijnse gebieden, Turkije en de islamitische regio’s in Nigeria werd de peiling voor het eerst gehouden.

Wantrouwen


Uit de peiling blijkt dat het wantrouwen tegen de VS in Indonesië enigszins is afgenomen, maar in Egypte en vooral in Pakistan flink toeneemt. Dat de VS democratie willen verbreiden, gelooft een minderheid, en dan ook alleen nog “als de regering met de VS meewerkt”. Meer dan de helft, en soms wel 90 procent, gelooft dat de VS vooral “de islam wil verzwakken en verdelen”, “het christendom wil verbreiden”, “de controle over de oliebronnen in het Midden-Oosten wil verkrijgen” en “de Israëlische grenzen wil verruimen”.
De inwoners van de moslimlanden zien Al-Qaida vooral als een “tegenwicht” tegen de Amerikaanse pogingen om de wereld te beheersen, blijkt uit het onderzoek. Ze zeggen het eens te zijn met het einddoel van Al-Qaida, een islamitische staat met een shariawetgeving. “Maar”, zegt Shibley Telhami van de Universiteit van Maryland, “de mensen hebben hun eigen interpretatie over wat dat dan inhoudt. Als je ze vraagt of ze een Talibanstaat willen, blijkt dat maar vijf of zes procent dat steunt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.