Mensenrechtenactivisten eisen onderzoek Gazastrook

Een internationale groep van zestien mensenrechtenactivisten eist dat de Verenigde Naties een onderzoek staren naar de oorlogsmisdaden die tijdens het conflict in de Gazastrook plaatsvonden.
De eis werd in een open brief meegedeeld aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en aan de leden van de Veiligheidsraad. Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, oud-voorzitter Antonio Cassesse van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag en voormalig Iers president Mary Robinson ondertekenden de brief.
De 16 ondertekenaars zijn geschokt door de de schade die Israël tijdens de drie weken durende offensief aanrichtte. Ze roepen op tot het indienen van een snel, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek dat zou voorzien in een openbaar register van mensenrechtenschendingen. Het onderzoek zou ook aanbevelingen doen voor de strafvervolging van schuldigen aan oorlogsmisdaden.
Volgens het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten  werden 1434 Palestijnen gedood,  waarvan 960 burgers, 239 politieagenten en 235 strijders, in de gecombineerde lucht-en grondoffensieven. Dertien Israëlies kwamen om, waarbij drie burgers door Hamas raketten werden gedood.

Israëlisch leger


Mensenrechtenorganisaties hebben het Israëlische leger beschuldigd van het gebruik van disproportioneel geweld in haar poging een einde te maken aan het dagelijkse afschieten van raketten door Hamas. Israëlische troepen weigerden volgens de mensenrechtengroepen dokters de toegang tot gewonden en gebruikten witte fosfor , een napalmachtige stof die bedoeld is voor gebruik om op het open slagveld rookgordijnen te leggen.

Hamas


Hamas werd beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden door jarenlang raketten af te vuren op Israëlische burgerlijke gebieden . Hamasstrijders zouden ook executies hebben uitgevoerd op verdachte collaborateurs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.