Mexicaanse drugsmaffia onverslaanbaar maar niet oppermachtig

Mexico raakt nooit meer verlost van de drugsmaffia, denken experts. De miljardenbusiness blijft floreren, zeker nu Mexico ook een belangrijk verbruikerland begint te worden. Van doorslaggevend belang voor de Mexicaanse economie is het drugsgeld echter niet.
De schattingen over de omvang van de drugshandel in Mexico variëren sterk. De Amerikaanse regering denkt dat Mexicaanse banken elk jaar 18 miljard euro aan drugsgeld witwassen. De maffia zou veel geld investeren in kleine bedrijven.

Ricardo Gluyas, een expert van het Mexicaans Instituut voor Strafwetenschappen, gelooft dat de Mexicaanse drugsbaronnen per jaar tussen twee en vijf miljard euro omzetten. Een deel daarvan verdwijnt naar buitenlandse rekeningen of dient voor luxe-uitgaven, maar een nog altijd indrukwekkend bedrag wordt volgens hem in het Mexicaanse banksysteem gepompt.

De drugsmaffia krijgt het wel steeds moeilijker in Mexico. Door de meldingsplicht die geldt voor grote transacties, kunnen ze enkel nog kleine bedragen ongehinderd heen en weer sturen. Om grotere bedragen te doen circuleren, moeten er medewerkers van banken en controlediensten worden omgekocht. Dat gebeurt blijkbaar veel. Het Mexicaanse ministerie van Financiën krijgt elke maand ongeveer 2.500 meldingen binnen van verdachte transacties.

Om echt een invloed te hebben op de stabiliteit van de economie, is er niet genoeg drugsgeld in omloop in Mexico, zegt Gluyas, de auteur van een boek over manieren om witwaspraktijken te voorkomen. José Luis Piñeyro, een expert Veiligheidsaangelegenheden van de Autonome Universiteit in Mexico-stad (UAM) is het daarmee eens. “Ik betwijfel of we in een crisis zouden belanden als al het drugsgeld uit de Mexicaanse economie werd gehaald.” Mexico heeft een bruto binnenlands product van ruim 600 miljard euro.

Maar Piñeyro gelooft niet dat Mexico helemaal een eind zal kunnen maken aan witwaspraktijken of aan de drugshandel zelf. Volgens hem neemt de medeplichtigheid van ambtenaren, rechters, politiemensen en militairen “een omvang aan die moeilijk voor te stellen is.”

“Het is vreemd dat Mexico zoveel drugshandel kent en dat er toch bijna alleen mensen met een lage opleiding, gewone agenten en militairen met een lage graad gearresteerd worden”, zegt Piñeyro. De voorbije zes jaar werden in Mexico meer dan 13.000 mensen gearresteerd die verdacht werden van drugsdelicten, maar het ging bijna uitsluitend om kleine dealers en koeriers.

Mexico is een belangrijk doorvoerland voor drugs, maar telt zelf ook steeds meer gebruikers. Volgens het Mexicaanse gerecht is de detailhandel in drugs in de hoofdstad tussen 2001 en 2004 verzevenvoudigd. In heel Mexico zouden er nu 30.000 vaste verkoopplaatsen voor drugs zijn, winkeltjes waar elk jaar 78 ton verdovende middelen over de toonbank gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.