Mexicaanse presidentskandidaat voelt zich slachtoffer van complot

De regering van de Mexicaanse president Vicente Fox kreeg in 2004 een aantal belastende video’s over presidentskandidaat Andrés López Obrador in handen en speelde die toen meteen door aan tv-zenders. Doel: de linkse presidentskandidaat in diskrediet brengen.
De onthulling van Carlos Ahumada, een zakenman met Argentijnse roots die nu op beschuldiging van fraude in de cel zit, is extra munitie voor López Obrador, die al langer zegt dat hij het slachtoffer werd van een complot. Andrés López Obrador behoort tot de linkse Partij voor de Democratische Revolutie (PRD).

Op de videobeelden waren medewerkers van López Obrador te zien die, zo werd beweerd, zich schuldig maakten aan corruptie. De beelden werden destijds vanuit regeringskringen doorgespeeld naar de media. Carlos Ahumada maakte de beelden en bezorgde ze aan de tegenstrevers van de linkse politicus, onder wie de vroegere Mexicaanse president Carlos Salinas (1988-1994).

De bekentenis van Ahumada staat op een nieuwe video die vrijdag publiek werd. Op de elf minuten durende video staat onder meer hoe Ahumada in Cuba wordt ondervraagd. De zakenman werd in 2004 in Cuba aangehouden en later naar Mexico uitgewezen.

López Obrador gaat ervan uit dat de regering van de Partij voor Nationale Actie (PAN) en de mensen die nu in Mexico de macht uitoefenen sinds jaren proberen zijn positie te verzwakken. De affaire-Ahumada zou slechts één onderdeel van die campagne zijn geweest. Volgens de linkse presidentskandidaat werd er geknoeid bij de presidentsverkiezingen van 2 juli. Volgens de officiële uitslagen werden die verkiezingen nipt gewonnen door Felipe Caldéron van de regeringspartij.

Het verhaal van Ahumada “bevestigt alleen maar wat wij al lang zeggen”, verklaart de woordvoerder van de PRD, Carlos Noroña. “De regering en anderen zaten achter het idee om López Obrador uit de race om het presidentschap te wippen.”

Volgens de woordvoerder zal er nu opnieuw “bedrog” worden gepleegd om Caldéron als president op te dringen. Duizenden stembulletins zouden raar genoeg verloren zijn gegaan, en er waren ook stembrieven die plotseling “opdoken”. Het resultaat is dat rechts zich tot winnaar van de presidentsverkiezingen kan uitroepen, klinkt het bij de PRD.

De linkse partij eist dat de stemmen stuk voor stuk worden herteld en spande een aantal juridische procedures wegens onregelmatigheden aan. Het Federaal Verkiezingshof besloot dat een deel van de stemmen moest worden herteld. Tot 6 september heeft het hof de tijd om de verkiezingen te annuleren of de naam van de nieuwe president bekend te maken.

Volgens de regering, het bedrijfsleven en vele analisten zijn er geen bewijzen dat er bedrog werd gepleegd. Zij roepen de bevolking wel op het besluit van het Verkiezingshof af te wachten. De linkerzijde organiseerde protesten en blokkeerde het verkeer.

De politieke wetenschappers Alejandro Poiré (Harvard University) en Luis Estrada (University of California) vonden tot nu toe geen enkele aanwijzing van bedrog of manipulatie. Sommige wetenschappers denken daar anders over. Víctor Romero Rochín (Nationale Autonome Universiteit) en Bolívar Huerta beweren dat er “ongewone” en “onwaarschijnlijke” statistische patronen te zien zijn in het systeem dat werd ontworpen om de stemmen snel te kunnen tellen. “Statistisch gezien beantwoorden de uitslagen aan geen enkel redelijk patroon”, zeggen zij. “Ik kan daar geen andere verklaring voor bedenken dan dat er gesjoemeld is”, zegt één van de twee.

Volgens Salvador García, die columns schrijft voor de krant El Gráfico, is de jongste zet van de PRD vermoedelijk bedoeld om de steun voor López Obrador aan te wakkeren. Carlos Ahumada, de zakenman die in de gevangenis zit, wilde de videobeelden over medewerkers van López Obrador gebruiken als pasmunt. Ahumada dreigde zelf van corruptie te worden beschuldigd en wilde het op een akkoordje met de overheid gooien. Van de verhoopte bescherming zou nooit veel in huis zijn gekomen.

Ahumada, die een bouwbedrijf bezit, had diverse contracten lopen met het stadsbestuur van Mexico-Stad. Daar kwam verandering in toen López Obrador in 2001 als burgemeester aantrad. López Obrador zou de contracten hebben opgezegd en zou hebben geprobeerd de zakenman geld af te persen. De presidentskandidaat ontkend dat.

Op de videobeelden waarover zoveel te doen was is te zien hoe naaste medewerkers van López Obrador duizenden dollars incasseren van de zakenman. In de video is ook te zien hoe een financieel verantwoordelijke uit het stadsbestuur van Mexico-Stad aan het gokken is in casino’s in het Amerikaanse Las Vegas.

Senator Diego Fernández de Cevallos, een lid van de regeringspartij PAN, geeft toe dat hij de beelden te zien kreeg voor ze op tv werden uitgezonden. Maar hij zou ze niet aan de media hebben doorgespeeld. “Zelfs als ik dat wel zou hebben gedaan, wat maakt het uit? Zeker is dat de beelden tonen dat medewerkers van López Obrador zich schuldig maken aan corruptie.”

López Obrador wilde in 2004 niet erkennen dat zijn medewerkers corrupt waren. Hij hield altijd vol dat hij het slachtoffer was van een lastercampagne. (DB/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.