Mexico bereidt grondige belastinghervorming voor

De Mexicaanse regering bereidt een grondige belastinghervorming voor. Volgens experts is dit een kans om vervuilende activiteiten in te perken.

  • Mauricio Ramos/IPS Groene belastingen kunnen gebruikt worden voor de installatie van windmolenparken zoals die in de Mexicaanse staat Oaxaca. Mauricio Ramos/IPS

Mexico heft nu een algemene belasting van 19 procent, een van de laagste heffingen van Latijns-Amerika.

President Enrique Peña Nieto beloofde bij zijn aantreden in december een eenvoudiger en rechtvaardiger belastingsysteem, een snellere economische groei en meer middelen voor onderwijs en gezondheidszorg.

Geen nieuwe milieuheffingen

Volgend jaar moet de belastinghervorming in voege treden. Voeding en medicijnen zouden niet langer vrijgesteld worden van btw. Volgens een regeringsbron liggen er nog geen nieuwe milieuheffingen op tafel, maar ze behoren wel tot de mogelijkheden.

De bestaande milieuheffingen zijn samen maar goed voor 1 procent van het bruto binnenlands product. In de OESO-landen, de club van rijke industrielanden waartoe ook Mexico behoort, is het gemiddelde 7 procent. Zo ligt de brandstofheffing in Mexico veel lager dan in de meeste andere OESO-landen.

De studiedienst van het Mexicaanse parlement concludeerde in 2010 dat het fiscale milieubeleid in Mexico nauwelijks iets voorstelt. “De mogelijkheid om een hervorming door te voeren is nog niet ten volle onderzocht en de bestaande belastingen lijken dubbelzinnig wat hun milieukarakter betreft.”

Echte waarde

Mogelijke doelwitten van een groene belasting zijn brandstofverbruik, auto- en meststofproductie en mijnbouw. Ondernemers hebben al hun verzet laten blijken.

“Door middel van de belasting kunnen goederen de echte economische, milieu- en sociale waarde van de hulpbronnen weerspiegelen”, zegt econome Karina Caballero van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (Unam). “Ze proberen de verbruiksomstandigheden te veranderen, de vervuilende uitstoot te verminderen en het milieu te verbeteren.”

Caballero bestudeerde de gevolgen van brandstofheffing voor Mexico en stelde vast dat wie meer verdient meer benzine koopt.

Milieuorganisaties hebben nog geen concrete voorstellen gedaan maar vinden dat Mexico op zijn minstens de subsidiëring van fossiele brandstoffen gaandeweg moet verminderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.