Midden-Oosten vindt geen geld voor groene energie

Projecten rond hernieuwbare energie in het Midden-Oosten dreigen het moeilijk te krijgen als er niet snel nieuw kapitaal gevonden wordt. Vooral door de financiële crisis is het moeilijker geworden om vers geld te vinden voor de projecten.
De wereldwijde financiële crisis heeft ervoor gezorgd dat er minder snel krediet beschikbaar is, en dat ontwikkelaars van energieprojecten meer kosten moeten voorafbetalen of andere financieringsmiddelen moeten zoeken.
“De banksector in zijn geheel zal verschillende jaren nodig hebben om er weer bovenop te komen en het kapitaal opnieuw op te bouwen dat het in de crisis verloren is”, zegt John Dunlop van HSH Nordbank, een belangrijke financier van projecten in hernieuwbare energie.
Andere analisten wijzen erop dat de bezorgdheid over de klimaatverandering en de stijgende schaarste van fossiele brandstoffen geleid heeft tot steunmaatregelen van de overheid die de projecten tijdelijk zuurstof kunnen bieden. “Er is zeker bezorgdheid over de economie, maar ik denk dat hernieuwbare energiebronnen een prioriteit zullen blijven omdat ze voor de toekomst staan”, zegt Helene Pelosse, directeur-generaal van de het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena). “Landen moeten keuzes maken, en omdat de energiebronnen beperkt zijn, zouden ze moeten kiezen voor hernieuwbare energie.”
Volgens Kilian Baelz, plaatsvervangend directeur van het Regionale Centrum voor Hernieuwbare Energie  en Energie-efficiëntie in Cairo, zijn schone energiebronnen nog altijd een prioriteit in veel landen in het Midden-Oosten, maar hebben niet alle landen dezelfde politieke wil of financiële middelen.

Enkel vertraagd


De rijke Verenigde Arabische Emiraten blijven bij hun ambities, inclusief het klimaatneutrale project Masdar City, goed voor 22 miljard dollar. Andere landen, zoals Bahrein, Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië, doen het rustiger aan. “De kleine Golfstaten stellen zich conservatiever op”, zegt Baelz. “Ze hebben beseft dat hun rijkdom niet gegarandeerd is en dat ze kwetsbaar zijn voor de ontwikkelingen op de internationale markten.”
Armere landen, zoals Syrië, Jordanië en Egypte, hebben minder kapitaal, maar ook daar ziet Baelz niet meteen projecten teruggeschroefd worden. “De meeste projecten die in de pijplijn zitten, zijn gefinancierd met overheids- of donorgeld”, zegt hij. “Bovendien zijn het relatief kleine projecten.”
Ook volgens Pelosse is het moeilijk om de impact van de crisis in te schatten, maar zullen de projecten die al gestart zijn naar alle waarschijnlijkheid afgewerkt worden. “Sommige deadlines zijn verschoven, maar voor zover ik weet zijn er geen annuleringen”, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.