Mijnbouwbedrijven richten vizier op Peruaanse Amazone

Steeds meer mijnbouwbedrijven krijgen in Peru vergunningen om aan het werk te gaan in het Amazonegebied. De conflicten met de inheemse bevolking zullen naar verwachting alleen maar toenemen en zich verplaatsen van de bergen naar de jungle.
“Wij zullen niet toestaan dat er nog meer olie- of mijnbouwconcessies worden afgegeven in inheemse gebieden”, zegt Shawi-leider Alberto Pisango, voorzitter van AIDESEP, een coalitie van inheemse groepen in de Peruaanse jungle.
Tussen 2002 en juni 2008 verviervoudigde in de provincies Amazonas (in het noorden), San Martín (centraal gelegen) en Madre de Dios (in het oosten) het gebied waarin mijnbedrijven mogen werken, van 4,65 procent tot 17,35 procent van de oppervlakte. Dat blijkt uit cijfers van het Geologisch Instituut voor Mijnbouw en Metaal van de overheid.
De belangrijkste bedrijven in de regio zijn kleine Canadese bedrijven die onderzoek doen en hun ontdekkingen van kostbare metalen later onderhandelen met grotere, transnationale bedrijven die zich richten op extractie, zegt de niet-gouvernementele organisatie CooperAcción.
“Het aantal conflicten zal zonder twijfel toenemen door deze concessies, omdat de jungle vanuit milieuperspectief een kwetsbaarder gebied is dan de bergen”, zegt José de Echave van CooperAcción. Mijnbouw in Peru concentreerde zich lange tijd in de Andes. Pas in de jaren negentig breidden de activiteiten zich uit naar de kust en in de laatste jaren in het Amazonewoud.
“De mijnbouwindustrie is naarstig op zoek naar nieuwe ertsvoorraden, nu er wereldwijd extra restricties op mijnbouw aan zitten te komen als gevolg van de klimaatverandering”, zegt De Echave. Milieubescherming wordt steeds belangrijker in het overheidsbeleid op het gebied van mijnbouw, hoewel de regering tegelijk private investeerders wil blijven aantrekken.

Nieuwe goldrush


De mijnbedrijven willen zoveel mogelijk profiteren van de wereldwijde stijging van de mineralenprijzen. Volgens persbureau Bloomberg steeg de prijs van koper tussen 2005 en 2006 met 111 procent, de goudprijs met 42,5 procent en de zilverprijs met 65,5 procent. Zink werd 150 procent duurder, en lood en tin respectievelijk 36,5 en 15 procent.
Mijnbouw is goed voor 60 procent van de Peruaanse export. Het land is de wereldwijd de tweede producent van zilver, de vijfde van goud en de derde van koper en zink.
Met de prijsstijging van de mineralen, neemt ook het aantal conflicten toe. Volgens de Ombudsman braken er in 2007 in 40 procent van de mijnbouwgebieden conflicten uit. In mei van dit jaar was dat 48 procent. “Het is waarschijnlijk dat de conflicten zich in de komende tien jaar uitbreiden naar de Amazone, omdat de overheid niet garandeert dat de rechten van de boeren en de inheemse bevolking worden gerespecteerd bij de mijnbouwactiviteiten”, zegt De Echave.
Pisango van AIDESEP gelooft dat de spanningen vooral worden veroorzaakt doordat de bedrijven aan het werk gaan in de gebieden zonder eerst overleg te voeren met de lokale bevolking. “Als de regering doorgaat met het aanmoedigen van agressie, dan zullen wij op een georganiseerde manier reageren”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.