Moordende aanval op legerkamp in West-Bengalen

Maoistische rebellen hebben maandag een kamp van Indiase militairen overvallen met 25 doden tot gevolg. Het zijn de zoveelste doden in een decennialange strijd tussen de rebellen en de overheid.
Meer dan vijftig rebellen overvielen maandag een legerkamp van de Eastern Frontier Rifles (EFR) in het gehucht Silda in deelstaat West-Bengalen. Van de 51 aanwezige soldaten werden er 24 gedood. De rest vluchtte de omliggende bossen in.
De rebellen staken nadien het kamp in brand en tijdens hun aftocht begroeven ze landmijnen op de toegangsweg. Twee kilometer verderop werd een burger het slachtoffer van een mijn.

Operatie “Green Hunt”


De aanslag werd opgeëist door de Communistische Partij van India-Maoist (CPI-Maoist). ‘Deze aanval is een antwoord op de operatie “Green Hunt” van Chidambaram en tenzij de regering deze onmenselijke militaire operatie stopzet, zullen wij de regering op deze manier van antwoord dienen’, aldus Kishenji, de militaire leider van de rebellen in een gesprek met Press Trust of India (PTI).
Operatie “Green Hunt” is gestart in november vorig jaar en heeft als doel de junglekampen van de maoistische rebellen vernietigen. Een week na de start van de operatie ontkende minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram echter dat er van een gecoördineerde aanpak sprake is. Het enige dat de regering volgens hem doet, is het helpen van de deelregeringen met het sturen van paramilitaire groepen, stond te lezen in The Times of India.

Reacties


Minister Chidambaram stelde in een verklaring dat de aanval een volgende schandelijke poging was van de verboden organisatie om de gevestigde autoriteit van de Staat te intimideren. ‘Elke aanval van dit kaliber toont de ware aard en karakter van de CPI (Maoist). Hun doel is het grijpen van de macht en hun wapen is geweld.’
‘Ondanks het maoistische offensief in Silda zal de gezamelijke operatie blijven duren’, vertelde Asok Mohan Chakraborty, minister van de deelstaat West-Bengalen, aan The Hindu. Hij zei dat de aanval aantoonde dat de maoisten vastbesloten waren om het normale leven te verstoren.
De aanval van maandag kaderde in een groter offensief van de rebellen. Tussen zeven en negen februari hadden ze al elf aanslagen gepleegd in Bihar (3), Jharkand (6) en Orissa (2). ‘Hun voornaamste doelen waren eigendommen van de spoorwegen. Rails werden opgeblazen, stations en ambtenaren werden aangevallen’, aldus Chidambaram in zijn verklaring.

Naxalieten


De rebellen van de CPI (Maoist) noemen zich de erfgenamen van de befaamde Naxalbari-opstand in mei 1967. Een grote groep boeren kwam toen in opstand tegen de grootgrondbezitters. Zonder veel succes, in augustus van dat jaar werd de opstand bloedig neergeslagen.
Toch werd legde de opstand de basis voor de linkse rebellenbeweging. Al vlug versplinterden de zogenaamde naxalieten en anno 2010 zouden er niet minder dan dertig linkse rebellenbewegingen actief zijn in India.
De meest bekende beweging is de CPI (Maoist), een samensmelting van de Communist Party of India (Marxist-Leninist) People’s War (PWG) en de Maoist Communist Centre (MCC). Ze geloven enkel in de gewapende strijd als middel om aan de macht te komen en hebben in hun lange geschiedenis tientallen zware aanslagen gepleegd.
Zo werden op 8 oktober 2009 zeventien politieagenten in een hinderlaag doodgeschoten en twee dagen eerder werd een politieinspecteur onthoofd door de rebellen. In 2009 zijn volgens South Asia Terrorism Portal (SATP) 137 maoisten, 121 veiligheidstroepen en 87 burgers omgekomen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2008 toen 168 doden, gerelateerd aan maoistische acties, werden geteld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.