Moslims vinden verkorte werkdag tijdens ramadan onnodig

Tussen 4 oktober en 2 november is de werkdag van alle werknemers in de Verenigde Arabische Emiraten dit jaar twee uur korter dan de rest van het jaar. Tijdens de ramadan, de islamitische vastenmaand, krijgt iedereen extra tijd om te bidden en op krachten te komen. Maar er gaan steeds meer stemmen op om het van overheidswege opgelegde ramadanregime af te schaffen. Het voorstel komt niet alleen van bezorgde bedrijfsleiders, maar ook van imams.

500 miljoen euro - dat is het bedrag dat de Emiraten dit jaar naar schatting zullen mislopen door het productiviteitsverlies tijdens de ramadan. Net als andere jaren schrijft de overheid in de Verenigde Arabische Emiraten werkgevers voor hun personeel maar zes uur te laten werken in plaats van de gebruikelijke acht, met maximaal twee uur overwerk. Die arbeidsduurverkorting geldt alleen in de Golfstaten.

De wet is ingevoerd ter bescherming van bouwvakkers en mensen die zware arbeid verrichten, maar dit is een islamitisch land en de wetten gelden voor iedereen, zegt Hatem Al Jinabi, het hoofd van de departement Arbeidsverhoudingen in het ministerie van Werk en Sociale Zaken. Er zijn er echter velen die de extra tijd misbruiken om te slapen in plaats van om te bidden, zoals bedoeld.

Voorstanders vinden de aangepaste uren nodig om de vastenperiode te kunnen eerbiedigen, maar de critici klinken steeds luider. Zwaar fysiek werk en de brandende zon kunnen een gevaarlijke combinatie zijn voor mensen die vasten. Zij moeten het voordeel van de regeling genieten, maar voor de anderen moet het geval per geval worden bekeken. Wij hebben nu alle moderne voorzieningen. Een korte werkdag is daarom niet echt nodig, zegt Ismail Ahmed, een IT-specialist in Dubai.

Er is geen duidelijke tekst in de sharia of de koran die zegt dat de arbeidsduur tijdens de ramadan verkort moet worden, zegt ook de imam van een moskee in Sharja, één van de zeven leden van de Emiraten. Integendeel, de werkuren moeten hetzelfde blijven omdat wie werkt tijdens het vasten meer voordeel haalt uit de ramadan. De imam, die zijn naam liever niet genoemd ziet, stelt wel voor de werkuren te verminderen tijdens de laatste tien dagen van de ramadan, wanneer we de hele nacht moeten wakker blijven om speciale gebeden te zeggen.

Werken maakt deel uit van devotie. De sharia verplicht de werkgever niet om de werkuren in te korten, zegt Saif Bin Rashid Al Gabiri, het hoofd van de onderzoeksafdeling van het departement van Islamitische Zaken en Awqaf in Dubai. Aan de andere kant moeten moslims wel de tijd krijgen om hun religieuze plichten te vervullen.

Overigens betekent de jaarlijks terugkerende omzendbrief niet dat iedereen minder werkt tijdens de ramadan. Veel privé-bedrijven sluiten niet-moslims uit van de regeling, hoewel die volgens de overheid ook voor hen zou moeten gelden. En islamitisch huispersoneel of chauffeurs moeten na het avondgebed nog werken, omdat dit het moment is waarop families bij elkaar op bezoek gaan. Ik werk van acht uur ‘s morgens tot 11 à twaalf uur ‘s nachts, met korte pauzes om te bidden, zegt taxichauffeur Iqbal Moidu. Mijn vrouw is meid en heeft ongeveer dezelfde werkuren: overdag moet ze het huis poetsen en daarna moet ze tot laat ‘s avonds koken. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.