Muur als protest tegen EPA-akkoorden

Ontwikkelingsorganisaties hebben vanochtend een muur gebouwd voor de Europese Commissie in Brussel. Daarmee willen ze de EPA-akkoorden stoppen die Europa momenteel aan ontwikkelingslanden probeert op te dringen.
De ontwikkelingsorganisaties, waaronder 11.11.11, Oxfam, Vredeseilanden, SOS Faim, GRESEA, Solidarité Socialiste en CDCD – Opération 11.11.11, vinden dat de vrije handel, zoals voorgesteld door de EPA-akkoorden, een vernietigend effect zal hebben op de broodwinning van miljoenen boeren in het zuiden. Bovendien zal het milieu er fel onder lijden en zullen de akkoorden toekomstige economische ontwikkeling en regionale integratie ondergraven.
Op de vijfde verjaardag van het begin van de EPA-onderhandelingen tussen de Europese Unie en de ACP-landen (landen uit Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan) maakten duizenden militanten en boeren een vuist. In tientallen steden binnen de Europese Unie en de ACP-landen kwamen ze op straat. Ze eisen dat regeringen hun broodwinning en markten beschermen tegen oneerlijke Europese concurrentie. Ook de grootste Europese boerenorganisatie, Coldiretti uit Italië, publiceerde ook een solidariteitsverklaring op 27 september.

‘Hypocriete verklaringen kotsbeu’


Tetteh Hormeku van het ‘Third World Network Africa’ uit Ghana: ‘We zijn de hypocriete verklaringen van de EU over het terugdringen van armoede in het zuiden kotsbeu. Arme boeren maken het grootste deel van onze bevolking uit. Door deze boeren handelsakkoorden op te dringen die hen dwingen te concurreren met de Europese landbouw bereiken ze exact het tegenovergestelde. Het wordt tijd dat onze regeringen opkomen voor onze eigen belangen!’
De ontwikkelingsorganisaties roepen de ACP-landen op om de Europese afperstechnieken – het dreigen met tariefverhogingen voor hun producten en zelfs het afnemen van ontwikkelingsgeld – te weerstaan en te zorgen dat de rechten van boeren, arbeiders en consumenten in het zuiden verdedigd worden.
Ze roepen nationale overheden en de Europese instellingen op om de EPA teksten zoals ze nu zijn te verwerpen. Tetteh Hormeku: ‘Het gebruik van oneerlijke druk op de ACP landen door de EU is onaanvaardbaar. Het is zelfs contraproductief: opgelegde EPA’s zullen niet de belangen dienen van de ACP landen.’ De ontwikkelingsorganisaties eisen dat de Commissie een ononderbroken import van goederen uit ACP landen garandeert. Ze vragen ook dat de Commissie overgangsmaatregelen overweegt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.