Neder-Congo pakt stroompiraten aan

Boma, een stad in de Congolese provincie Neder-Congo, heeft stilaan minder te kampen met stroompannes en lage spanning op het net. Dat is te danken aan operatie “délestage zéro”, waarbij resoluut wordt opgetreden tegen illegale aansluitingen.
Neder-Congo ligt in het westen van de Democratische Republiek Congo. De Congolese elektriciteitsmaatschappij SNEL begon er in januari fraudeurs zonder stroom te zetten. Nogal wat abonnees hebben er een illegale “tweede aansluiting”, die stroom aanvoert op momenten waarop ze via hun reguliere aansluiting geen elektriciteit krijgen. De stroomdistributie in de provincie moet vaak worden gerantsoeneerd om overbelasting van de oude installaties te voorkomen.
De operatie begon in Boma, een stad op 120 kilometer van de havenstad Matadi. Cafés, koelhuizen, bedrijfjes en particulieren in Boma denken er nu twee keer over na voordat ze besluiten voor een tweede aansluiting te kiezen. Wie betrapt wordt, “betaalt twintig keer het bedrag van de laatste factuur”, legt Philo Boyi uit, de verantwoordelijke van de SNEL in Boma.

Ontslagen


Ambtenaren van de SNEL, die soms abonnees tegen betaling aan een tweede aansluiting hielpen, zijn ook veel voorzichtiger geworden. In februari werden drie van hun collega’s op straat gezet omdat ze klanten geholpen hadden bij deze vorm van fraude.
Illegale aansluitingen zorgen voor een nog hogere belasting van het stroomnet, waardoor de transformatoren sneller stuk gaan. Daardoor komen wijken soms wekenlang zonder stroom te zitten. Een transformator vervangen kost 7500 euro, zegt Boyi.
Door de forse aanpak hoopt de SNEL tegen eind dit jaar al haar klanten stroom te kunnen leveren zonder onderbrekingen. Hopelijk vallen er ook minder slachtoffers door elektrocutie. Stroompiraten zijn vaak onvoorzichtig als ze aan de slag gaan met stroomkabels.
Operatie “délestage zéro” moet ook in Matadi en andere steden in de provincie de stroomvoorziening verbeteren. De SNEL wil ook nieuwe installaties in gebruik nemen zodat de rantsoenering van stroom minder vaak nodig is. In Matadi is al in dergelijke nieuwe apparatuur geïnvesteerd. (IPS/InfoSud)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.