Nieuw Israëlisch systeem om te waarschuwen bij aanval

De Israëlische strijdkrachten moeten nieuwe maatregelen nemen om de Palestijnse bevolking te waarschuwen voor nakende luchtaanvallen. Dat zeggen mensenrechtenorganisaties na het grote aantal burgerslachtoffers bij bombardementen in Libanon en Gaza.
Mensenrechtengroeperingen stelden vragen bij de pamfletten die het Israëlische leger voor de bombardementen afwierp. Die zouden niet voldoende informatie bevatten over plekken waar burgers kunnen schuilen voor het geweld. In sommige gevallen zou er zelfs ronduit foute informatie gegeven zijn, zoals de raad om naar het centrum van de stad te trekken, terwijl precies die regio vervolgens gebombardeerd werd.

Hoewel er 200.000 telefoontjes gepleegd zijn naar burgers in Gaza tijdens de Israëlische militaire campagne heeft het Israëlische leger toegegeven dat een beter systeem van verwittiging het aantal burgerdoden zou kunnen terugdringen in toekomstige conflicten.

Beter verwittigen



“Door ervoor te zorgen dat de waarschuwingen gedetailleerde en accurate informatie bevatten, waaronder richtlijnen over hoe mensen naar veilige zones kunnen gaan, kan het risico op burgerslachtoffers teruggedrongen worden”, stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een brief aan de Israëlische Stafchef, Generaal Gabi Ashkenazi.

Volgens HRW kunnen de waarschuwingen de kans op burgerslachtoffers zelfs verhogen. “Eens de Israëlische strijdkrachten de burgers in Zuid-Libanon de waarschuwing hadden gegeven te vertrekken, behandelden ze het gebied vervolgens als burgervrije zone, hoewel veel burgers in hun huis gebleven waren. Maar het leger hield geen rekening met die achterblijvers.”

“Uit onze ervaringen in Vietnam weten we dat het niet voldoende is om burgers te waarschuwen, omdat ze vaak niet eens kunnen vertrekken door oude of zieke familieleden of omdat ze vrezen dat hun huis geplunderd zal worden”, zegt professor Michael Walzer aan het Institute for Advanced Study aan de Princeton University. “We gaven mensen alle mogelijkheid om te vertrekken, maar ze bleven.”

Palestijnse overheid



Vraag is welke rol de Palestijnse overheid moet spelen om ervoor te zorgen dat de gebieden geëvacueerd worden. “Een waarschuwingssysteem is prima, maar het niet voldoende”, zegt Professor Amos Guiora van de University of Utah. “Ook de Palestinse overheid moet meewerken om onschuldige burgers te evacueren. Het lijkt moeilijk, maar het is niet onmogelijk om honderdduizenden burgers te verwittigen, als de Palestijnse overheid haar steentje bijdraagt.”

Anderen vinden het absurd te denken dat een grootschalig conflict in een dichtbevolkt gebied uitgevochten kan worden met een minimum aan burgerslachtoffers. “Dat zie ik gewoon iet gebeuren”, zegt Hussein Ibish van de American Task Force on Palestine. “Het onvermijdelijke gevolg van dergelijke conflicten is dat burgers als menselijke schilden gebruikt worden.”


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.