Nieuw lek in miljardenpijpleiding Peru

Een 700 kilometer lange gaspijpleiding door één van ‘s wereld rijkste natuurgebieden blijkt opnieuw een ernstige scheur te vertonen. Het is het vijfde keer dat de omstreden Camisea-pijpleiding lekt sinds de opening anderhalf jaar geleden.

Het zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat de pijpleiding scheuren vertoont, gelooft het Californische bedrijf voor milieuconsulting E-Tech. Dat bracht vorige week een rapport uit dat vernietigend is voor TGP, het consortium dat het miljardenproject uitvoerde. TGP zou 40 procent van de pijpleiding aangelegd hebben met oude, minderwaardige pijpen en zou ongekwalificeerd personeel ingezet hebben om de pijpen aan elkaar te lassen.

Camisea is een van ‘s werelds hotspots inzake biodiversiteit. Er leven ook meer dan 1000 indianengroepen die weinig contact hebben met de moderne wereld.

TGP ontkent het verhaal over de hele lijn. In een verklaring aan IPS zegt Rafael Guarderas, hoofd institutionele zaken van TGP, dat de uitlatingen in het rapport van E-Tech niet overeenstemmen met de realiteit en geen enkele grond hebben. Guarderas benadrukt dat elk onderdeel van de pijpleiding een kwaliteitstest heeft ondergaan en beantwoordt aan de hoogste veiligheidsnormen. TGP houdt ook vol dat de lasnaden voor 100 procent uitgevoerd zijn door gekwalificeerde lassers en dat de dichtheid van de naden geverifieerd werd door middel van radiografie.

Intussen blijkt wel dat zich nog een vijfde lek voordeed, iets wat TGP aanvankelijk nog ontkende.

Volgens het rapport van E-Tech is er een rechtstreeks verband tussen de scheuren en de kwaliteit van het laswerk. Bill Powers, één van de auteurs van het E-Tech report, blijft bij zijn bevindingen: minstens twee van de technici die werden aangeworven om de kwaliteit van de lasnaden te testen hadden niet de internationaal erkende kwalificaties - hun namen zijn Marsol en Santos. Ze hadden ook geen opleiding in het voeren van hydrostatische tests. Dat is een methode waarbij door middel van vloeistoffen onder hoge druk lekken opgespoord worden. E-Tech zegt dat Marsol enkel opgeleid was om optische kabels te leggen en dat Santos enkel gekwalificeerd was voor radiografische tests.

Het Peruaanse parlement gaat een reeks hoorzittingen organiseren over de zaak. Mogelijk komt er ook een parlementair onderzoek. Sommige parlementsleden vinden dat het consortium van het project gehaald moet worden als de lekken zich blijven voordoen.

De auteur van het rapport van E-Tech, Carlos Salazar Tirado, is een erkende inspecteur van gaspijpleidingen. Hij keek in de aanvangsfase van het Camisea-project (2002-2003) toe op een deel van de pijpleiding. E-Tech zegt dat het twee jaar heeft onderhandeld met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren. Toen daar niks van in huis kwam, besliste de groep om de studie zelf uit te voeren.

Het resultaat van dat onderzoek is dat er een gebrekkige stabilisering is geweest van de ondergrond. Dat is te wijten aan overhaasting tijdens de constructie. Het gebruik van minderwaardige pijpen en de inzet van ongekwalificeerd personeel zijn verdere oorzaken van de scheuren, zegt E-Tech in een nieuwe verklaring aan IPS.

TGP zegt dat het bereid is tot een een complete audit van alle constructieprocedures. Milieugroepen eisen nu dat de belangrijkste financier van het project, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, zich terugtrekt. De Bank zegt dat de sociale en ecologische normen wat haar betreft gerespecteerd zijn en dat E-Tech geen harde bewijzen aandraagt. De formele beslissing over een verlenging van de financiering wordt echter uitgesteld tot de technische experts van de IDB de bewijslast in het rapport onderzocht hebben. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.