Nieuw plan tegen aids kan tien miljoen levens redden

Naar aanleiding van de aidsconferentie in Wenen op 18 juli, heeft UNAIDS, het aidsprogramma van de VN een nieuw plan voorgesteld dat tegen 2025 tien miljoen levens zou kunnen redden. “Treatment 2.0”, zoals het ontwerp heet, moet de hiv-behandeling vereenvoudigen en de kosten naar beneden trekken. Experten zijn blij met een efficiëntere aanpak maar vragen donoren toch even veel te blijven investeren.
Tien miljoen AIDS-doden kunnen worden vermeden tegen 2025 en een miljoen nieuwe hiv-infecties voorkomen als landen de nieuwe aanpak volgen. Dat werd dinsdag bekend gemaakt bij de voorstelling van het rapport van UNAIDS in Genève. De kosten van de hiv-behandeling kunnen verlaagd worden door de kuur simpeler en efficiënter te maken. Het rapport komt er in de aanloop naar de aidsconferentie in Wenen van 18 tot 23 juli. Daar zullen zo’n 25.000 wetenschappers, gezondheidswerkers, activisten en regeringsambtenaren de vooruitgang in de strijd tegen de ziekte bespreken.

Vijf actiepunten


UNAIDS noemt in haar rapport vijf actiepunten om de strijd tegen hiv efficiënter en simpeler te voeren. Ten eerste moet de ontwikkeling van een verbeterde pil ondersteund worden. Een betere toegankelijkheid tot behandeling is een tweede streefdoel. Want aangezien mensen van wie het virus verzwakt is door antiretrovirale (ARV) therapie in minder gevallen het virus doorgeven, zou dit het aantal van nieuwe HIV-infecties met een derde per jaar kunnen verminderen. Het rapport wil ook de kosten van de ARV-behandeling naar beneden halen, vooral voor hospitalisatie en opvolging. Want de kosten daarvan lopen dubbel zo hoog op als die van de medicijnen zelf. Daarnaast legt UNAIDS de nadruk op campagnes rond vrijwillige hiv-testen. Het is essentieel dat de behandeling op tijd gestart wordt, om optimaal effect te kunnen hebben. Tenslotte moeten de lokale gemeenschappen sterk betrokken worden in die campagnes, zonder hun inbreng kan “Treatment 2.0” nooit slagen.

Economische crisis als excuus



‘We moeten de kosten verminderen zodat de investeringen meer mensen kunnen helpen’, benadrukte Michel Sidibé, Uitvoerend Directeur van UNAIDS. ‘We moeten meer doen met minder geld.’ Hij waarschuwde er wel voor dat internationale donoren hun toelages niet mogen terugschroeven. Er is dit jaar meer dan 21 miljard euro nodig om de doelen voor universele toegang tot hiv-preventie, behandeling en ondersteuning te bereiken.
Hulporganisaties zoals Artsen Zonder Grenzen klagen aan dat internationale donoren de economische crisis als excuus gebruiken om te rechtvaardigen dat ze minder geld schenken. ‘Terwijl grote internationale financieringsinstellingen zoals het Amerikaanse Noodplan voor Aidshulp PEPFAR, de Wereldbank, het agentschap UNITAID en geldschieters aan het Wereldfonds (waaronder België) hun uitgaven voor hiv-behandelingen en ARV-geneesmiddelen al voor de economische crisis hadden verminderd’, zegt Mit Philips, beleidsanaliste van Artsen Zonder Grenzen.

Voorspelling niet onmogelijk


Rhoda Wanyenze, een doctoraatstudente aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen die de aidsbehandelingen in Oeganda onderzocht, vindt het goed dat er bespaard wordt. ‘Economische crisis of niet, het is altijd positief om efficiënter te werken’. Ze heeft zelf gezien hoe de situatie in Oeganda er recent sterk op vooruit is gegaan en vindt de voorspelling van de redding van tien miljoen levens tegen 2025 niet onrealistisch.
Haar promotor Bob Colebunders is het met haar eens, maar ziet toch nog enkele pijnpunten. ‘We zijn toch nog even verwijderd van de ontwikkeling van de minder giftige, verbeterde pil tegen hiv die in het plan wordt genoemd. Toch is er al grote vooruitgang geboekt op gebied van therapieën en preventie. Het ontbreekt ons enkel nog aan middelen om die behandelingen overal in te voeren. Om de voorspelling te laten uitkomen is het daarom essentieel dat donoren nu niet ophouden met geld te geven.’ 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.