Nigeria wil meer Zuid-Afrikaanse investeerders

Nigeria wil meer investeerders uit Zuid-Afrika aantrekken. Nigeria is op dit moment Zuid-Afrika’s belangrijkste handelspartner in West-Afrika en de derde op het continent, na Mozambique en Zimbabwe.

Nigeria handelt nog steeds het meest met Europa en Noord-Amerika en dat moet veranderen, zei de Nigeriaanse ambassadeur in Zuid-Afrika, Tunji Olagunju, deze week tijdens een conferentie in Johannesburg.

Uit cijfers van de Nigeriaanse overheid blijkt dat de export van Zuid-Afrika naar Nigeria sinds 1998 met 45 miljoen dollar is toegenomen tot 456 miljoen dollar in 2004. De import nam ook toe, van 76 miljoen dollar in 1998 tot 800 miljoen dollar in 2004. Het overgrote deel van die stijging is te danken aan import van olie.

Ik zie steeds meer Zuid-Afrikanen en ook steeds meer Chinezen, zei Mustafa Bello van de Nigeriaanse Commissie voor Bevordering van Investeringen. Nigeria is van plan om informatiebijeenkomsten voor ondernemers te organiseren in China, India, Amerika, Rusland, Oekraïne en de Verenigde Arabische Emiraten. Wij hebben veel te bieden, aldus Bello. We hebben een voorraad ruwe olie van 24,1 miljard vaten, 120 biljoen kubieke voet gas en 72 miljoen hectare landbouwgrond. Daarnaast hebben delfstoffen zoals goud, kolen, ijzererts en mangaan.

Tot de Zuid-Afrikaanse investeerders in Nigeria horen onder meer supermarktketen Shoprite en telecommunicatiegigant MTN. De laatste beweert inmiddels 6,3 miljoen mobiele bellers als klant te hebben.

Om aantrekkelijker te worden voor buitenlandse investeerders, wil Nigeria ondernemers die een bedrijf starten vijf jaar lang vrijstelling van belasting geven. Wie in een onderontwikkeld gebied een bedrijf start, kan zeven jaar vrijstelling krijgen. Met dergelijke regelingen wil het land het beeld bestrijden dat Nigeria een risicovol land zou zijn om te investeren. Vorig jaar stond Nigeria op de derde plaats van de Corruption Perception Index van corruptiewaakhond Transparancy International. Alleen Haïti en Bangladesh scoorden nog slechter.

Corruptie is nog steeds een groot probleem in Nigeria, de infrastructuur moet dringend verbeterd worden, de bureaucratie is diepgeworteld en de elektriciteitsvoorziening is ongeregeld, zegt Phil Dean, een Afrikaanse zakenman die de conferentie bezocht.

Nigerianen hebben in Zuid-Afrika een slecht imago. Ze worden gezien als motor achter de drughandel. Nigeriaanse diplomaten zeiden tijdens het forum zich bewust te zijn van de beeldvorming in Zuid-Afrika. We doen ons best om iets te veranderen aan dat negatieve beeld, aldus Michael Kuforiji, algemeen consul van de Nigeriaanse ambassade in Zuid-Afrika. Maar dat zal niet van de ene op de andere dag gaan. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.