Nigeriaanse kerken willen van gelovigen miljonairs maken

Steeds meer kerken en moskeeën in Nigeria organiseren managementcursussen en geven leningen aan hun aanhangers te helpen een bedrijfje op te richten. “Armoede is een zonde”, luidt het nieuwe credo.
De Nigeriaanse couturier Jerry Oday moet niet lang nadenken als je hem vraagt wat het geheim is van zijn succes: “Mijn kerk natuurlijk, de Christ Embassy.” In juli 2007 gaf de evangelische geloofscongregatie hem een lening van 300.000 naira (1830 €), terugbetaalbaar op anderhalf jaar, om een modeatelier te openen. “Vijf maanden later lopen de zaken op rolletjes en voel ik me in mijn geloof gesterkt”, zegt Oday.

Ook Jelilat Rasheed, een moslimvrouw met een handicap, is tevreden. Dankzij de Nasir-Ulah-il-fathi Society of Nigeria (Nasfat) is de voormalige bedelares nu ambulante verkoopster van ‘Nasmalt’, een door Nasfat geproduceerd alcoholvrij drankje. “Ik verdien nu genoeg om rond te komen”, zegt ze.

“Armoede is een zonde”

Heel wat Nigerianen gaat het nu economisch voor de wind dankzij hulp van hun kerk of moskee. Dat komt omdat de verschillende geloofsgroepen in de voorbije jaren een nieuwe strategie hebben ontwikkeld om nieuwe volgelingen te lokken. Tot in 2004 investeerden ze grof geld in televisieshows met spectaculaire preken en mirakels. Omdat sommige predikanten zich verrijkten en er misbruiken bestonden met prostitutie, afpersing en verdachte magische praktijken, besloot de overheid de uitzendingen te verbieden.

De rijke predikanten en goeroes gooiden het vervolgens over een andere boeg. “Na de beschuldigingen zich te hebben verrijkt op de rug van de gelovigen, willen ze nu het tegendeel bewijzen door hun aanhangers rijk te maken”, zegt psycholoog Agunbiade Olorungbebe, “Uiteraard in de hoop er op die manier ook zelf beter van te worden.”

Enoch Adeboye, de leider van de Redeemed Christian Church of God (RCCG) roept zijn gelovigen op “zakeninstinct aan de dag te leggen.” “Armoede is een zonde, een vloek die je moet afwerpen”, zegt David Oyedepo van de Living Faith Church Worldwide, ook wel Winners Chapel genoemd. De kerken beconcurreren elkaar met cursussen en workshops voor jonge ondernemers.

Spin-offs

Sommige kerken gaan nog verder en starten zelf bedrijven op om hun inkomsten te vergroten. De Winners Chapel bezit 500 hectare land in Otta, op zestig kilometer van de hoofdstad Lagos. Daarnaast heeft de organisatie een eigen universiteit, een drukkerij en restaurants, en stelt ze 1300 personen te werk. De christen van RCCG richtten in 2005 Dove Media op, dat intussen een florerend communicatie- en reclamebureau is geworden. En de moslims van Nasfat begonnen met Tasfan Beverages limited, een brouwerij waar Nasmalt wordt gemaakt.

Het imago van de religieuze organisaties is er in de publieke opinie flink op verbeterd. Volgens socioloog Faith Oluwaremilekun Kajola dragen ze bij tot de economische groei en de vermindering van de werkloosheid. “Sommige kerken zijn uitgegroeid tot echte vormingscentra en dat moeten we aanmoedigen”, vindt de Nigeriaanse minister van Onderwijs, Igwe Aja-Nwachukwu.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.