Nu of nooit voor Iran

Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider in Iran, heeft vrijdagmiddag de natie toegesproken vanuit de universiteit van Teheran. Op het einde van zijn speech waarschuwde de opperste leider dat het regime zal terugslaan bij nieuwe betogingen, en dat de initiatiefnemers ervan verantwoordelijk zijn voor de gevolgen.
Toch was een deel van zijn toespraak baanbrekend toen Khamenei erkende dat er meningsverschillen binnen de leidende macht van Iran waren, schrijft de Iraanse student Ali Izadi-Najafabadi in een analyse voor MO*. Maar op het einde verwijtte hij het buitenland zich te veel in te mengen en zegde hij dat het Iraanse volk vrij is en dat de mensenrechten gerespecteerd worden.

Bevel overtreden


Het hervormingsgezinde kamp, met Mousavi en Karoubi, plannen nog meer betogingen de komende dagen. Ze blijven eisen om de verkiezingsuitslag van vorige week nietig te verklaren. Indien morgen (zaterdag) inderdaad nog actievoerders op straat komen, zou het de eerste keer zijn in de geschiedenis van de Islamitische Republiek Iran dat een bevel van de opperste leider in het openbaar overtreden wordt.

Reacties op Faceblook en blogs


‘Nu moeten we beslissen. Ofwel laten we ons land los, ofwel vechten we ervoor met alles wat we hebben. Mousavi, wat is jouw plan? Je hebt vanaf nu geen enkele steun meer van het regime’, klinkt het op de Facebookpagina van een Iraanse die in het buitenland verblijft. Op Twitter klinken alarmerende berichten na de speech: ‘De situatie is nu kritiek, de natie is verdeeld en onderdrukking wordt onvermijdelijk.’
Volgens een onbevestigd bericht op Twitter wordt de revolutionaire garde gemobiliseerd om de problemen in Teheran aan te pakken, er zijn ook onbevestigde berichten op Twitter dat verschillende commandanten zouden weigeren om hun troepen in te zetten tegen de burgerbevolking.
‘Hoe kunnen mensen nu de opperste leider geloven als hij hun stemmen negeert en niet bereid is hen de waarheid te vertellen’, klinkt het in één van de e-mailberichten die Izadi-Najafabadi verzameld heeft. ‘De hoogste leider schuift de schuld in de schoenen van de Verenigde Staten en Europa om zijn eigen fouten weg te dekken.’
De Iraanse blogosfeer vreest dat het regime tijd koopt, zodat ze gevangen actievoerders kan martelen zodat ze gedemoraliseerd raken en de oppositie kan kortwieken. Tenzij Mousavi het protest staakt, vrezen bloggers voor een herhaling van het Tiananmen-scenario, waarbij de militaire macht de protesten hardhandig de kop zal indrukken.

Veel volk, weinig steun


Bij de toespraak waren duizenden Iraniërs aanwezig, het regime probeerde te tonen dat ze nog altijd brede steun heeft door veel volk te lokken voor de toespraak.
Maar net zoals altijd zijn de meeste aanwezigen met bussen vanuit heel Iran aan de universiteit afgezet, van een spontane samenkomst door gewone Iraniërs is dus geen sprake. Het merendeel van de toehoorders was familie van militairen (meer dan een miljoen, volgens overheidscijfers), het establishment en hun familie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.