Oliehoofdstad Dallas verbiedt fracking

JR Ewing moet zich omdraaien in zijn graf: de gemeenteraad van de Texaanse hoofdstad Dallas heeft de facto een verbod ingesteld in de stad op boringen naar schaliegas, de olie van de 21e eeuw.

  • cc Wikimedia / Joshua Doubek Een fracking'-installatie in North Dakota. De gemeenteraad van Dallas, Texas heeft deze controversiële manier van gasontginning in de nabijheid van de stad verboden. cc Wikimedia / Joshua Doubek

Frakken (fracking), de techniek waarbij water en chemicaliën onder hoge druk in de grond gepompt worden om gesteente te breken en schaliegas te winnen, is controversieel. Dallas heeft officieel geen verbod ingesteld, maar maakt de richtlijnen voor nieuwe boringen zo streng dat het zo goed als onmogelijk wordt om commercieel naar het gas te boren in de stad.

De gemeenteraad bepaalde onder meer dat boorputten op minstens een halve kilometer van huizen en andere gebouwen, zoals scholen, verwijderd moeten zijn. Bovendien is voor elke afzonderlijke boorput een goedkeuring van de gemeenteraad nodig.

De facto verbod

Volgens Dallas Cothrum, een vertegenwoordiger van schaliegasbedrijf Trinity East, zijn schaliegasboringen in Dallas nu zo goed als onmogelijk. “Je kunt gewoon niet boren onder deze bepalingen”, zei hij op de lokale zender CBS Dallas. “Je zou een terrein van 100 hectare nodig hebben, en in een stedelijke omgeving is dat gewoon onmogelijk. Dit is de facto een verbod.”

De beslissing van de gemeenteraad komt er na drie jaar van discussie en een lobbyoorlog over de nieuwe richtlijnen. Zowel schaliegasbedrijven als buurtgroepen en milieuverenigingen oefenden zware druk uit op het stadsbestuur.

Met de nieuwe richtlijnen is Dallas de grootste Texaanse stad die zich tegen de schaliegaswinning keert. In de hele VS groeit de tegenstand van lokale besturen tegenover de controversiële techniek. Omwonenden vrezen dat de schaliegaswinning het grondwater en de lucht vervuilt en mogelijk leidt tot aardbevingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.