Olieprijzen brengen Rusland in problemen

De dalende olieprijzen brengen de Russische economie in ernstige problemen en de overheid in Moskou moet diep in de reserves graven.
“De aanhoudende lage olieprijzen zullen waarschijnlijk leiden tot een devaluatie en op termijn ook tot een begrotingstekort”, voorspelt Maria Gorban, hoofdonderzoekster aan de Centrum voor Economisch en Financieel onderzoek aan de Nieuwe Economische School van Moskou. “Er zijn een hoop reddingsoperaties geweest voor de private sector, waaronder banken, maar de grote vraag is wat de negatieve gevolgen van dat beleid zullen zijn in de nabije toekomst als de trend zich doorzet.”
De enorme olie- en gaswinsten waren een belangrijke bron van inkomsten voor het federale reservefonds. Maar nu de olieprijzen sinds juli 2008 met 70 procent gezakt zijn, geeft Rusland meer uit dan het verdient. Een groot deel van het stabilisatiefonds van 215 miljard dollar zal dit jaar gebruikt worden om het begrotingstekort op te vullen. Het land kijkt aan tegen een tekort van 124,6 miljard dollar, een goeie 5,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Het reservefonds bedroeg vorig jaar nog 597 miljard dollar, begin deze maand was dat bedrag gedaald tot minder dan vierhonderd miljard dollar. En terwijl de reserves slinken, stijgt het aantal beloften voor bijkomende uitgaven.

Diversificatie


Sergey Guriev, hoofd van de Nieuwe Economische School, vindt dat het begrotingstekort gevuld kan worden met geleend geld. “Rusland heeft alle schulden afbetaald toen de olieprijzen hoog waren”, zegt hij. “Nu de prijzen laag zijn, is Rusland in een goede positie om te lenen. Iedereen weet immers dat het zal kunnen afbetalen als de prijzen weer stijgen.”
Daar is Karen Kostanyan van de Russische tak van de Amerikaanse bank Merrill Lynch het niet mee eens. Ze denkt dat Rusland op lange termijn misschien beter af kan zijn met een aanhoudend lagere olieprijs. “Misschien is het beter dat de olieprijzen laag blijven, zodat Rusland zich diversifieert en niet langer een grondstoffeneconomie blijft. Zoniet blijft het kwetsbaar voor de cyclische grondstoffenprijzen.”
Grondstoffen, voornamelijk olie, zijn goed voor 40 procent van de Russische inkomsten, ondanks pogingen van de Russische regering om de economie te diversifiëren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.