'Ondergrondse opslag broeikasgassen niet haalbaar' – rapport

Plannen van de Australische regering om door ondergrondse opslag van broeikasgassen de klimaatverandering te lijf te gaan, zijn door energiedeskundigen getorpedeerd. Het plan is te duur en het is de vraag of de techniek werkt, zeggen zij in een rapport.

De techniek CCS (Carbon Capture and Storage) wordt nog nergens in de wereld commercieel toegepast, stelt het rapport, dat werd geschreven door een team deskundigen onder leiding van de gerenommeerde analist Hugh Saddler. Vorige zomer stak de Australische regering 124 miljoen euro in een zevenjarig onderzoeksproject, dat wordt uitgevoerd door het Cooperative Research Centre for Greenhouse Gas Technologies (CO2CRC). Het centrum onderzoekt de mogelijkheden van injectie van CO2 in de grond.

De producenten van fossiele brandstoffen hebben veel belang bij de opslagtechniek. Als het principe in werkelijkheid kan worden omgezet, zouden olie en steenkool opeens een stuk milieuvriendelijker worden. De kolenindustrie en energiebedrijven steunen het onderzoek dan ook. Volgens Saddler is toepassing van de CCS-techniek echter veel duurder dan het ontwikkelen van alternatieven als windenergie en gasgestookte krachtcentrales, of een efficiënter gebruik van de huidige energiebronnen.

Al deze technieken zijn beter beproefd dan CCS. Ze worden al op grote schaal gebruikt. Vooral de kosten van windenergie zullen in de toekomst dalen, als de techniek verbeterd wordt, voorspellen de auteurs van het rapport.

Het protocol van Kyoto verplicht industrielanden om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren met 6 procent ten opzichte van 1990. De Australische premier John Howard stelt dat reductie van de uitstoot noodzakelijk is, zelfs met meer dan 6 procent, maar benadrukt tegelijkertijd dat ratificeren van het verdrag te schadelijk is voor de Australische economie. Het land is voor ongeveer 80 procent van zijn energievoorziening afhankelijk van kolengestookte centrales. De energiebedrijven en de kolen-, en aluminiumindustrie zijn verantwoordelijk voor meer dan een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen in Australië. Zij zijn tegen de ratificatie van het protocol van Kyoto.

Deskundigen voorspellen dat in 2009 de Australische uitstoot van broeikasgassen 8 procent hoger zal zijn dan in 1990. Zelfs als ondergrondse opslag betaalbaar blijkt en technisch haalbaar is, dan nog zal dat volgens Saddler de uitstoot van broeikasgassen voor 2020 niet verminderen. Tegen die tijd zal Australië internationaal waarschijnlijk onder grote druk staan om de uitstoot te verminderen, zegt Saddler.

Uit gelekte informatie bleek eerder deze maand dat Howard weigert om het percentage energie dat bedrijven moeten betrekken uit milieuvriendelijke bronnen, te verhogen. Momenteel is dat 5 procent. Volgens hem is het ontwikkelen van de CCS-techniek op de lange termijn een betere oplossing. Minister Ian Macfarlane van Industrie stelde daarna dat de investeringen in milieuvriendelijke energie voorliggen op de oorspronkelijke planning. Hij opperde de mogelijkheid om een miljard dollar te steken in de ontwikkelingen van centrales gebaseerd op CCS-techniek.

Volgens Gareth Walton van Greenpeace, bevestigt Saddlers rapport dat ondergrondse opslag geen effectief antwoord is op de klimaatverandering en dat milieuvriendelijke energie en efficiënter energieverbruik een betere, goedkopere en veiliger optie zijn.(JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.