Ondernemersvertrouwen hoog in zuidelijk Afrika

De SADC, een economisch samenwerkingsverband tussen 14 landen in de zuidelijke helft van Afrika, trekt steeds meer investeringen aan. Bedrijfsleiders hebben veel vertrouwen in de toekomst, maar klagen nog over een teveel aan grenzen en barrières.

De resultaten van de tweede jaarlijkse enquête van de SADC (spreek uit: sadek) werpen een positief licht op een regio waaruit schijnbaar alleen slecht nieuws komt. De verwerkende industrie in de regio toont veel vertrouwen in de commerciële kansen, zo blijkt uit een enquête bij 541 bedrijven.

De balans is positief voor alle (industriële) sectoren. We zien de beste prestaties in de metaalsector en de assemblage van machines en voertuigen, zegt Brian Mtonya van de Vereniging van Kamers van Koophandel van de SADC in Johannesburg, het pulserende hart van de gemeenschap. Madagaskar, vorig jaar na een schorsing opnieuw opgenomen in de gemeenschap, wordt beschouwd als een aantrekkelijk markt, vooral voor de productie van chemische stoffen, geneesmiddelen en plastic.

Toch klagen de bedrijfsleiders over maar liefst 19 obstakels. Zes op tien heeft te maken met arbeiders met aids. Dat is niet verwonderlijk: zuidelijk Afrika is wereldwijd het ergst getroffen door het virus.

Schommelingen in wisselkoersen vormen echter het grootste obstakel voor zaken in de regio. Christoph Stork, een onderzoeker van het Namibian Economic Policy Research Unit: Schommelende munten spelen vooral Angola, De Democratische Republiek Congo en Zimbabwe parten - landen met een zwakke munt. Maar ook handelaars in sterke landen als Zuid-Afrika en Namibië komen voor verrassingen te staan door de muntschommelingen.

Wie zaken doet in Zambia moet overigens goed opletten. De lokale munt, de kwacha, wordt niet erkend in Zimbabwe en andere SADC-landen. Een reëel probleem voor de duizenden meestal arme handelaars die over de grenzen heen goederen verkopen. Dergelijke problemen moedigen bedrijven aan om enkel in eigen land te opereren, zegt Justin Chisulo van de Zambiaanse Kamer van Koophandel.

Er zijn al jaren plannen om één munt in te voeren. Maar één monetaire ruimte komt er ten vroegste in 2016, zo liet het SADC-secretariaat vorige maand weten vanuit de Botswaanse hoofdstad Gaborone.

Langdurige wachttijden en papierwerk aan grensovergangen zijn een andere belemmering voor de regionale handel. De alomtegenwoordige visumvereisten zijn prioriteit nummer drie, aldus de studie. Wie zaken doet in de SADC, moet vrijer kunnen reizen. Pas als die problemen van de baan zijn, kan de regionale handel werkelijk opbloeien. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.