Ook gewone schepen kunnen straks door noordpoolgebied

Het noordpoolijs smelt nu zo snel dat ook gewone schepen tegen het midden van de eeuw al door het noordpoolgebied zullen kunnen varen. IJsbrekers zullen zelfs over de Noordpool kunnen. Dat voorspellen Amerikaanse onderzoekers.

  • CC Bobamnertiopsis Vergelijking van de Zuidelijke Doorvaart (langs het Suez-kanaal, in het rood) en de Noordoostelijke Doorvaart (langs Siberië, blauw), die volgens een studie op termijn ook door gewone schepen zal kunnen gebruikt worden. CC Bobamnertiopsis

Wat zal er gebeuren als het noordpoolijs blijft smelten en nieuwe scheepvaartroutes mogelijk worden? Dat werd nu voor het eerst grondig onderzocht, door geografen van de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA).

De onderzoekers richtten zich op de periode 2040-2059. Ze hanteerden zeven klimaatmodellen voor die periode en gingen uit van een eerder bescheiden groei van de CO2-uitstoot. Hun conclusie? Tegen het midden van de eeuw zullen gewone schepen al regelmatig in september door het gebied kunnen varen, via de Noordoostelijke (langs Siberië) of Noordwestelijke (langs Canada) Doorvaart. En ijsbrekers zullen zelfs gewoon rechtdoor kunnen, de kortste weg, dwars over de Noordpool van Atlantische naar Stille Oceaan.

Zonder verstevigde romp

Bij gewone schepen zal de hulp van ijsbrekers dan niet nodig zijn. Zelfs schepen zonder verstevigde romp zullen erdoor kunnen, waardoor meteen het grootste deel van de internationale vloot voor zwaar vrachtverkeer in aanmerking komt.

Het noordpoolijs smelt steeds sneller; vorig jaar brak het zelfs alle records. Op het eind van de zomer wordt een steeds grotere oppervlakte bevaarbaar. September is de beste maand voor de scheepvaart.

Als oorzaak van de smeltrecords wijzen wetenschappers naar de klimaatwijziging. Een factor die meespeelt, is dat de hoeveelheid meerjarig ijs, ijs dat minstens twee zomers overleeft, de laatste dertig jaar elke winter is geslonken, zegt de NASA.

De resultaten van de UCLA-studie verschenen in de Proceedings of the National Academy of Sciences Plus.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.