Opnieuw een droge moesson

Volgens Indiase meteorologen wordt 2003 misschien een heruitgave van het rampzalige moessonseizoen van vorig jaar. Na meer dan tien opeenvolgende ‘normale’ moessons, bleef het vorige zomer in grote delen van India al erg droog. In die streken zou nog eens een mislukte moesson voor grote problemen zorgen. Boeren en zakenlui bereiden zich al koortsachtig voor op de barre tijden die dat zal meebrengen.


De droogte heeft India nu al in zijn greep: in grote steden als Delhi, Mumbai en Chennai wordt de bevolking aangemaand zuinig met drinkwater om te springen. Op het platteland dreigt de oogst te mislukken op plaatsen waar het regenseizoen tegenvalt.

Weerkundigen in India zijn normaal heel terughoudend met voorspellingen in verband met het moessonseizoen, de regentijd die voor een groot deel van India beslist over volle graanschuren of misoogsten. De moesson is een zaak die tot op het allerhoogste politieke niveau wordt besproken, en voorspellingen worden beschouwd als strategische informatie. Toch stelde R. R. Kelkar, de chef van het Indiase Departement voor Meteorologie en een behoedzaam man, vorige maand al dat er een kans van 60 procent is dat het de komende maanden in India minder zal regenen dan normaal. De neerslaghoeveelheid zou bovendien sterk kunnen verschillen van streek tot streek, wat betekent dat sommige deelstaten weer voor een echte droogteperiode staan.

Bedreigd zijn onder meer acht van de 28 staten die vorige jaar te kampen hadden met watertekort. Rampzalig zijn de voorspellingen voor de woestijnstaat Rajasthan, waar het al drie jaar droog gebleven is. Deelstaatpremier Ashok Gehlot vreest voor de ergste droogte van de voorbije 10 jaar; 41.000 dorpen zouden voor watertekorten staan. In een rapport daarover dat hij de federale regering toestuurde, vroeg Gehlot alvast om massale hulp. De deelstaatpremier wil onder meer 750.000 ton graan om in getroffen streken noodhulp te kunnen verlenen. Van die hoeveelheid is nog maar een derde in Rajasthan aangekomen, bij gebrek aan goederenwagons om het graan te vervoeren.

In verschillende andere deelstaten zijn de voorraadschuren ook akelig leeg - het gevolg van de droogte tijdens de voorbije moessontijd en de regen in november, een maand die voor de landbouw droog zou moeten blijven. Het gecombineerde voedseltekort in die staten wordt op 16 miljoen ton geschat. Daarvan is al 8 miljoen ton geleverd door de regering in Delhi. Volgens minister van Voedsel en Burgervoorraden Sharad Yadav zijn de voorraden gratis ter beschikking gesteld; in de noodlijdende deelstaten is ook de bodem van de schatkist zichtbaar. De Congrespartij, de grootste oppositieformatie, stelt dat deelstaten als Rajasthan en Madhya Pradesh (waar zij aan de macht is) bij de hulpverlening achtergesteld worden. In beide staten vinden er dit jaar verkiezingen plaats.

Droogte kan in India tientallen miljoenen boeren in de problemen brengen, wat ook een effect heeft op de rest van ‘s lands economie. Ook de staat schiet er bij in. De regering zegt dat ze vorig jaar een vijfde meer of ongeveer 680 miljoen euro heeft moeten uitgeven aan voedselsubsidies. Toch beweren economen dat India stilaan minder afhankelijk wordt van de moessonregens.

Dit jaar speelt de droogte ook de eerder verwende stadsbevolking parten. In Delhi dreigt deelstaatpremier Sheila Dixit met zware boetes voor inwoners die hun auto met de tuinslang schoonspuiten. In Chennai (Madras) zijn de waterreservoirs nog maar voor 40 procent gevuld; de deelstaat Tamil Nadu heeft de federale overheid 8,5 miljoen euro gevraagd om de waterbevoorrading van de stad te verbeteren. Het stadsbestuur van Mumbai (Bombay) levert de bevolking 10 procent minder water dan normaal; in verscheidene delen van de stad zijn naar aanleiding daarvan rellen uitgebroken. In Maharashtra, de deelstaat waarin Mumbai ligt, wordt in de helft van de 43.000 dorpen drinkwater met tankwagens aangevoerd.

Milieuorganisaties verwijten de Indiase regering onvoldoende te investeren in eenvoudige en kleinschalige technieken om overal in het land regenwater op te vangen en te bewaren voor droge tijden. In de steden wordt dan weer veel water verspild. Steden als Delhi proberen daar nu wat aan te doen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.