Overvloed aan wapens bezwaart toekomst Ivoorkust

Ivoorkust begint vandaag (18 mei) met de registratie van kiezers voor een cruciale stembusgang eind oktober. Gelijktijdig begint een campagne om alle rebellen en regeringsgetrouwe milities te ontwapenen. Maar zelfs als die dubbele uitdaging een succes wordt, gaat het sinds 2002 door een burgeroorlog in tweeën gedeelde Ivoorkust nog geen zekere toekomst tegemoet. Gewone burgers hebben ook duizenden wapens bemachtigd en maken er volop gebruik van.
In de eerste drie maanden van dit jaar voerden misdadigers 519 gewapende overvallen uit in Abidjan en omgeving, zegt kolonel Georges Guiai Bi Poin, het hoofd van het commandocentrum van de Ivoriaanse ordediensten. De politie en het leger namen 108 wapens in beslag, daaronder Kalasjnikovs en andere automatische geweren.

De overvloed aan wapens doet ook plaatselijke conflicten escaleren. Het zuidwesten van Ivoorkust is al twee maanden het toneel van bloedige confrontaties tussen de oorspronkelijke bewoners van de streek en migranten. Volgens de Ivoriaanse pers vonden daarbij al meer dan 500 boeren de dood.

Er circuleren ongeveer 10.000 lichte wapens in Ivoorkust, schat Ali Ouattara, de voorzitter van de Ivoriaanse afdeling van Amnesty International. Samen met grote hulporganisaties als Oxfam voeert Amnesty al drie jaar actie om de verspreiding van lichte wapens wereldwijd aan banden te leggen.

Minister van Justitie Mamadou Koné geeft toe dat Ivoorkust met een probleem zit. “Het is een gevolg van de poreuze grenzen in de regio en de burgeroorlogen in de buurlanden die voorafgingen aan de Ivoriaanse crisis.” Sierra Leone en Liberia waren sinds het eind van de jaren 80 verwikkeld in burgeroorlogen die pas enkele jaren geleden een einde namen. In Ivoorkust zelf leidde een mislukte coup om president Laurent Gbagbo in 2002 van de macht te verdrijven tot een burgeroorlog die het land in tweeën deelde. De rebellen, die het noorden van het land controleren, en de regering in het zuiden hebben intussen wel een vredesakkoord getekend. VN-troepen en Franse soldaten kijken toe op de naleving daarvan.

Maar dat maakt van Ivoorkust nog bepaald geen veilig land. De VN-missie meldt onder meer dat de bufferzone tussen de rebellen en de regeringstroepen geplaagd wordt door misdadigers die reizigers overvallen. Ook in en rond de stad Duékoué in het westen van het land zijn gewapende overvallen een probleem. Onlangs werden er zelfs twee agenten overvallen en van hun wapens beroofd.

“We moeten het ergste vrezen. De gewapende bendes in het westen van het land zijn totaal onberekenbaar”, oordeelt kolonel Alexis Ahipeaud, een militaire expert in Abidjan.

De rebellen die het noorden van het land controleren, zijn zich ook bewust van het probleem, al lijkt hun aanpak vrij losjes. “Een pistool dragen is bij ons niet echt aan beperkingen onderworpen”, zegt rebellencommandant Counta Dembélé. “Maar met Kalasjnikovs of andere zwaardere wapens zijn we strikt. Zonder toelating mogen die de wapenmagazijnen niet verlaten.” (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.