Pakistaanse talibanleider gedood

De Pakistaanse talibanleider Baitullah Mehsud is woensdag hoogstwaarschijnlijk gedood bij een aanval door een Amerikaans onbemand vliegtuig. Een talibancommandant bevestigt die informatie aan persagentschap AP.
Maulvi Kifayatullah, een commandant van de taliban, heeft de dood van Mehsud en diens vrouw bevestigd in een telefonisch gesprek met het persagenschap Associated Press, schrijft de Pakistaanse nieuwssite Dawn.com.
De minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan zegt aan de Britse omroep BBC dat de autoriteiten ter plekke gaan om sluitend bewijs te verzamelen om 100 procent zeker te zijn.
BBC citeert verder nog lokale bronnen die zeggen dat de leiders van de Pakistaanse taliban in zuid-Waziristan zijn samengekomen om een opvolger voor Mehsud te kiezen.

Staatsvijand nummer één


Baitullah Mehsud wordt beschouwd als staatsvijand nummer één in Pakistan. Als hoofd van de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) heeft hij de pro-talibaanse stammen in de wijde regio en fundamentalistische islamitische groeperingen zoals de Tehreek-e-Nafaz-e-Shariat-e-Mohammadi (TNSM) en Al-Qaeda-militanten onder zijn bewind.
Dat maakte hem tot de machtigste en meest invloedrijke man in de regio. De organisatie eiste de afgelopen maanden de verantwoordelijkheid op van verschillende bomaanslagen, waaronder een aanslag in Lahore die aan 26 mensen het leven kostte en waarbij 300 gewonden vielen.

Bhutto


De Pakistaanse regering heeft ook lange tijd Mehsud beschuldigd van de moord op de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto eind 2007, hijzelf ontkende altijd elke betrokkenheid.

Onbemand vliegtuig


Het is niet de eerste poging van de Verenigde Staten om Mehsud uit te schakelen door een onbemand vliegtuig in te schakelen. Bij een eerdere poging eind juni vielen zestig burgerdoden. Enkele leiders van de TTP kwamen weliswaar om bij de aanvallen, maar leider Mehsud bleef buiten schot.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.