Pakistan wil Afghaanse vluchtelingen kwijt

De regering van de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkwa wil van illegale immigranten af. Afghaanse vluchtelingen zijn in het verleden massaal naar Pakistan gekomen, met alle sociale en economische gevolgen van dien.

Tijdens de Sovjetinvasie in Afghanistan in 1979 vluchtten zo’n 5 miljoen Afghanen naar Pakistan over de poreuze 2400 kilometer lange grens tussen beide landen.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr wonen in Pakistan 1,7 miljoen Afghaanse vluchtelingen met papieren. Uit gegevens van de Pakistaanse overheid blijkt dat er daarnaast zo’n 400.000 illegale Afghanen in het land zijn, vooral in Khyber Pakhtunkhwa (KP), een van de vier grote Pakistaanse provincies.

Voor de vluchtelingen en immigranten is Pakistan de enige manier om aan een leven van armoede en vervolging te ontkomen.

Haji Dost Muhammad, een Afghaanse leider, zegt dat Afghanen niet terug kunnen omdat er in hun thuisland geen elektriciteit, water of onderwijs beschikbaar is. “Onze kinderen zijn hier opgegroeid. Ze willen niet meer terug omdat ze hier naar school gaan. Pas als de situatie in Afghanistan verbetert, gaan we terug”, zegt hij.

Valse papieren

Veel Pakistanen vinden echter dat er te veel Afghanen zijn. Ze zouden de plaatselijke handel verstoren en verantwoordelijk zijn voor een stijging van de misdaad.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken deed onlangs het voorstel aan de provinciale autoriteiten om alle niet-geregistreerde Afghanen het land uit te zetten. In januari vorig jaar heeft een commissie van de Unhcr, Pakistan en Afghanistan echter besloten dat de Afghaanse immigranten nog twee jaar mogen blijven, omdat de situatie in Afghanistan nog niet veilig is.

Vooral de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) en KP hebben te maken met illegale Afghanen, die concurreren met de Pakistanen door goedkope arbeid aan te bieden.

Uit een recent rapport van het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat illegale Afghanen in de hoofdstad Islamabad en elders in het land vaak een eigen bedrijfje beginnen. Met vervalste identiteitspapieren beginnen ze een winkel, openen een bankrekening en kopen vastgoed.

“Zo’n 80.000 Afghanen hebben vervalste identiteitsdocumenten. Daar letten we nu sterk op”, zegt Jawad Ali van de Nationale Database Registratie Autoriteit (Nadra). “We hebben al actie ondernomen tegen honderden Afghanen met vervalste documenten.”

Extremisme

De Pakistaanse autoriteiten hebben inmiddels zo’n 470 Afghaanse gebedsleiders geïdentificeerd. Na verschillende rapporten over religieuze leiders die extremisme promoten en verdeeldheid zaaien tussen verschillende geloofsrichtingen, zijn 164 van hen op non-actief gesteld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de politie onlangs toestemming gegeven ook op te treden tegen de overgebleven religieuze leiders.

De autoriteiten van Khyber Pakhtunkhwa willen vier nieuwe douaneposten opzetten bij de Afghaanse grens, om zo het grensverkeer beter te kunnen regelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.