Pakistanen zijn boos op arts die Bin Laden heeft verraden

De veroordeling van de Pakistaanse arts die Bin Laden zou hebben verraden aan de VS, heeft geleid tot nieuwe conflicten in het land. De taliban zouden hem graag willen vermoorden, en veel Pakistanen zouden daar niet eens rouwig om zijn.

Dokter Shakil Afridi is woensdag veroordeeld tot 33 jaar cel. Hij bevindt zich nu in de centrale gevangenis van Peshawar. “We hebben hem nu een aparte kamer gegeven om hem te beschermen tegen gevaar”, zegt gevangenbewaarder Mukhtiar Ahmed. Veel talibanmilitanten zitten in dezelfde gevangenis.

“Als de regering hem wil beschermen, moeten ze hem opsluiten in een gevangenis waar geen militanten zijn”, zegt Muhammad Taj Ali, terrorisme-expert aan de Universiteit van Peshawar. De familie van Afridi is ondergedoken na zijn arrestatie.

Hillary Clinton

Pakistan heeft nu ruzie met zowel de VS als de taliban. De VS hebben direct na de arrestatie de hulp gekort. Hillary Clinton heeft president Asif Ali Zardari gebeld om hem te verzoeken Afridi vrij te laten. Hij is een held in de strijd tegen terreur, vinden de VS. De president heeft het verzoek afgewezen. De taliban vinden Afridi echter een verrader en vinden een celstraf te soft.

Pakistanen lijken hierin grotendeels aan de kant van de taliban te staan. “Hij heeft een onvergeeflijke misdaad begaan en moet ondersteboven opgehangen worden”, zegt Naveed Akhtar, taxichauffeur. “Het is heel ernstig om voor een ander land te werken zonder medeweten van de regering. Dan wek je de woede op van iedereen.” Akhtar is niet tegen de VS, maar Afridi is in zijn ogen een huurling.

Afridi is veroordeeld op basis van een wet op misdaden in het grensgebied die nog uit de Britse tijd stamt. Die geeft het recht aan de uitvoerende macht om zowel politie als rechter te zijn. Een commissie adviseerde in oktober om de arts te veroordelen wegens hoogverraad, maar uiteindelijk is hij veroordeeld wegens het samenzweren tegen de nationale soevereiniteit.

Nepvaccinaties

De beschuldiging tegen Afridi is dat hij heeft meegewerkt aan twee vaccinatiecampagnes tegen hepatitis B, die in werkelijkheid waren opgezet door de CIA, met als doel DNA-bewijs van Osama bin Laden te krijgen. De campagne vond plaats in de garnizoensstad Abbottabad, waar Bin Laden verstopt zat. Drie weken na de moord op Bin Laden, mei vorig jaar, werd Afridi opgepakt door militaire agenten in de buurt van Peshawar.

Ook artsen in het land zijn woedend. “Afridi is de hele medische gemeenschap afgevallen”, zegt dokter Obaidullah, die met hem heeft samengewerkt. “Ik denk dat hij de prijs moet betalen voor de blunder die hij heeft begaan. Als hij wordt gespaard, is er voor anderen ook geen angst meer om de nationale integriteit te schaden.” Dokter Muhammad Jamal van de Pakistaanse Doktersorganisatie is het met hem eens: “De medische gemeenschap heeft geen respect voor Afridi, die zijn medische status heeft misbruikt om mensen te bedriegen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.