Partijen eensgezind in protestweek tegen koning Gyanendra

De vijf grootste politieke partijen in Nepal starten vandaag 8 mei met een week van protest tegen koning Gyanendra. De partijen eisen eensgezind dat het door de koning benoemde kabinet van Lokenda Bahadur Chand opstapt en plaats maakt voor een regering van nationale eenheid. De koning heeft echter een onvoorspelbare troefkaart achter de hand. Sinds april 2002 onderhandelt hij over de politieke toekomst van Nepal met de maoïstische guerrilla, die hij tegen de partijen kan uitspelen.


De confrontatie tussen koning en parlement begon toen Gyanendra op 4 oktober 2002 regering en parlement de laan uitstuurde en zelf een regering samenstelde. De politieke partijen eisen zo snel mogelijk een regering van nationale eenheid om democratische verkiezingen voor te bereiden. Op 8 mei start een eerste fase van de protestcampagne met demonstraties, boycotacties en wegversperringen om overheidsvoertuigen tegen te houden.

Daman Nath Dhungana, voormalig parlementsvoorzitter en bemiddelaar bij de vredesgesprekken met de maoïsten, vreest voor een escalatie van het geweld. Wanneer de partijen de straat op trekken, kan de situatie worden misbruikt door elementen die uit zijn op geweld.

Er zijn hardnekkige geruchten dat koning Gyanendra de regering-Chand al heeft opgegeven en op zoek is naar een nieuwe premier. Bij de partij Nepali Congress wil men geweten hebben dat het paleis partijgenoot en parlementsvoorzitter Taranath Ranabhat voor de post heeft benaderd. De communistische partij (CPN) is er dan weer van overtuigd dat haar secretaris-generaal Madhav Kumar Nepal de volgende premier wordt.

De protestactie van de partijen heeft enkel kans op slagen wanneer de coalitie eensgezind blijft. De partijen hebben een elfpuntenprogramma ondertekend waarin ze beloven elkaar tijdens de protestcampagne niet publiekelijk aan te vallen. Onvoorspelbaar blijft evenwel het gedrag van de maoïstische rebellen, die na zeven jaar opstand en 8.000 doden voor het eerst aan de onderhandelingstafel zitten. Wanneer de maoïsten en de partijen het niet eens raken over wie de regering van nationale eenheid moet leiden, kan koning Gyanendra zich mogelijk toch handhaven.

De verklaringen van de rebellen zijn voorlopig tegenstrijdig. De maoïsten hebben hun morele steun uitgesproken voor het protest tegen de monarchie, maar waarschuwen voor een verstoring van het vredesproces, dat moet leiden tot een nieuwe grondwet voor Nepal. Anderzijds is het uitgesloten dat de maoïsten zich in naam van de vrede aan de zijde van hun aartsvijand, de koning, zullen plaatsen. Het blijft uitermate onzeker hoe de protesten van volgende week de delicate machtsbalans tussen, de koning, de rebellen en de partijen, zullen beïnvloeden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.