'Peace jirga' moet Afghaanse bevolking verenigen

Van 2 tot 4 juni vindt er in Kaboel een zogenaamd ‘Peace Jirga’ plaats. President Karzai organiseert deze vergadering om de verschillende en concurrerende groepen van de Afghaanse maatschappij samen te brengen.
  • Gie Goris Gie Goris
Bij zijn eedaflegging als president in november 2009, beloofde Hamid Karzai dat hij de veiligheid binnen Afghanistan zou verbeteren. Daarvoor zou hij een jirga organiseren, het Pasjtoe woord voor grote vergadering of raad.
Nadat de ‘peace jirga’ twee maal werd uitgesteld, zal de vergadering dan toch plaatsvinden in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De jirga vormt het eerste van enkele belangrijke politieke gebeurtenissen dit jaar in Afghanistan. In juli wordt er een internationale conferentie over economische ontwikkeling georganiseerd en in september volgen er in principe parlementaire verkiezingen.

ex-Taliban en religieuze deelnemers


Volgens de Pakistaanse nieuwssite Dawn, zouden er tussen de 1.300 en 1.600 aanwezigen zijn op de vergadering. Zij komen uit de verschillende groepen van de maatschappij, gaande van stamoudsten en parlementsleden tot vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en religieuze leiders.
Één van de sleutelfiguren van deze jirga is Wakil Ahmad Muttawakil, hij was de minister van Buitenlandse Zaken van de Taliban van 1996 tot 2001. Na de inval van de Amerikanen in 2001 leverde hij zich over en belandde voor 18 maanden in de cel. Na zijn vrijlating onderhandelde hij tussen de Taliban en de Afghaanse regering.
Ook Farooq Wardak zou een belangrijke rol spelen de komende dagen. Farooq is Minister van Onderwijs in de regering van Karzai maar was ook de operationele leider van de gezamenlijke vredes-jirga tussen Afghanistan en Pakistan in 2006. Ook nu is hij één van de belangrijkste organisatoren, waardoor zijn invloed groot kan zijn.
Misschien is de belangrijkste rol in deze jirga wel weggelegd voor Subghatullah Mujadidi. Hij was in 1992 enkele maanden president en is een gerespecteerd leider in Afghanistan. Hij staat momenteel aan het hoofd van de Nationale Vredescommissie die amnestie biedt aan voormalige Taliban militanten. Mujadidi zal nu een sleutelfiguur zijn voor het bepalen van de programmapunten en zal de deelnemers op koers moeten proberen te houden aldus Reuters.

Onderhandelen met Taliban


Tijdens de drie dagen durende vergadering worden oplossingen gezocht om vrede en ontwikkeling te brengen na meer dan acht jaar oorlog. Volgens Al Jazeera is het plan van Karzai om enkele namen van Talibanleiders te verwijderen van de zwarte lijst van de VN en hen de mogelijkheid geven om asiel aan te vragen in een ander islamitisch land. Van daaruit zouden ze zich kunnen engageren in gesprekken met de Afghaanse regering.
De Taliban lieten in het verleden al herhaaldelijk weten dat vredesgesprekken pas mogelijk zijn wanneer al de buitenlandse troepen uit het land verdwenen zijn.

Navo hoopvol


Zowel de Navo als de Verenigde Staten kijken hoopvol uit naar de gesprekken. Mark Sedwill, Burgerlijk Vertegenwoordiger van de Navo heeft het en de NewYork Times over een belangrijke week voor de toekomst van Afghanistan. ‘Dit is een cruciaal moment voor het land om de gehele Afghaanse bevolking samen te brengen in een mogelijkheid om het land een stap vooruit te laten zetten. Maar ook om een nationale consensus te vinden over de algemene aanpak van veiligheid, ontwikkeling en verzoening.’
De jirga moet ook volgens de Navo vooral zorgen voor de mogelijkheid van overleg tussen de verschillende groepen van de Afghaanse bevolking. ‘Het draait vooral om het verbinden van het volk aan de regering en de regering aan het volk’ aldus Iain Baxter, gezagvoerder van de Internationale Veiligheidsdienst van de Navo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.