Piraterij viert hoogtij op Mauritius

Illegale kopieën van producten - van muziek, kleding en auto-onderdelen tot parfum en software - worden voor extreem lage prijzen verkocht op Mauritius. Veel Mauritianen verkopen de spullen onder het toeziend oog van de politie.
“Vier dvd’s voor honderd roepies. Vier dvd’s voor honderd roepies”, roept een verkoper vlakbij de belangrijkste markt in de hoofdstad. Honderd roepies is ongeveer 2,20 euro.
Sommige Mauritianen stopten met de verkoop van etenswaren of luxegoederen in hun winkel en stapten over op namaakartikelen. Straatverkoper Imran Gooneeah zegt dat hij geen baan kon vinden en dat hij daarom nu straatverkoper is. Een winkeleigenaar ziet weinig kwaad in zijn activiteiten. “Waarom krijg ik een vergunning als ik deze spullen niet mag verkopen? Ik betaal daar jaarlijks 5.000 roepies (ongeveer 110 euro, nvdr) voor.”

Geen compensatie


De consumenten zijn tevreden met een kopie van het originele product. Emanu Diver luistert graag naar rockmuziek en reggae. Hij koopt zijn muziek op straat. “Ik heb geen geld voor de originelen, die kosten 700 roepies (15 euro)”, zegt hij. “Voor dat geld kan ik vijftien kopieën krijgen.” En anders zijn ze wel gratis te downloaden van internet.
De bekende artiest Kishore Taucoory is een van de slachtoffers van de piraterij. De politie arresteerde de Mauritianen die zijn cd’s kopieerden en voor een paar roepies verkochten op straat. Ze kregen een boete van de rechter, maar Taucoory kreeg niets. “Ik kan ze niet eens vervolgen om financiële compensatie te eisen, want dat kost me alleen maar tijd en geld.”
Volgens hem ontbreekt het aan politieke wil om een einde te maken aan de piraterij. Het is dus maar beter om te accepteren dat het maken van muziek en films niets oplevert. Jean-Jacques Arjoon, een andere plaatselijke zanger, is het daarmee eens. Veel artiesten kunnen moeilijk overleven, zegt hij. Ze zijn afhankelijk van de optredens die ze geven in toeristenoorden.

Software


Op het gebied van software wordt ook van alles gekopieerd. Illegale kopieën van Windows zijn overal te koop. In 2007 was 57 procent van de software op Mauritius afkomstig van piraterij, zegt de Business Software Alliance.
De politie is niet erg actief in de bestrijding van de piraterij. In 2001 werd een antipiraterij-eenheid opgezet die tien man telt. De laatste inval dateert uit februari van dit jaar. Toen werden cd’s, dvd’s en kopieerapparatuur in beslag genomen met een totale waarde van 22.200 euro. De 35-jarige eigenaar van de spullen werd na betaling van 224 euro op borgtocht vrijgelaten.
Verkopers die nepproducten van Ralph Lauren verkochten in toeristenoorden, werden ook gearresteerd en op borgtocht vrijgelaten. Op het dichtbijgelegen eiland Réunion nam de politie 5.000 uit Mauritius afkomstige poloshirts in beslag.

Auto-onderdelen


Autofabrikant Nissan ontdekte kortgeleden dat het aantal naar Mauritius geëxporteerde auto-onderdelen niet in verhouding stond tot het aantal auto’s op het eiland. “Bijna 75 procent van de Nissan-onderdelen is fake”, zegt Marcel Lapierre, directeur van FakeBusters, een bedrijf dat piraterij bestrijdt.
Lapierre beklaagde zich sinds 2004 verschillende malen zonder succes bij de overheid van Mauritius. Minister Vasant Bunwaree van Kunst en Cultuur zegt dat er wel gewerkt wordt aan manieren om de piraterij tegen te gaan. Maar de oplossing op lange termijn ligt volgens hem niet in het bestrijden van piraterij, maar in het overtuigen van mensen om het origineel te kopen. De overheid heeft daarom een campagne gelanceerd om het publiek bewust te maken van de problemen rond piraterij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.