Protest tegen moord op dorpelingen legt Kathmandu plat

Winkels, scholen en het openbaar vervoer liggen stil vandaag (16 decembers) in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De oppositiepartijen riepen op tot een staking uit protest tegen de moord op 12 dorpelingen door een soldaat.


Een soldaat schoot 12 mensen neer die een religieus feest bijwoonden in Nagarkot, een dorp niet ver van Kathmandu. Volgens het leger maakte hij amok nadat hij werd berispt voor het lastigvallen van dorpsmeisjes. De soldaat zelf zou ook zijn omgekomen.

Het nieuws van de moorden verspreidde zich donderdag door Kathmandu tijdens een protestbijeenkomst tegen de koning waaraan duizenden Nepalezen deelnamen. De leiders van de protestbijeenkomst stelden de koning verantwoordelijk voor de moorden en riepen op tot een algemene proteststaking voor de hele Kathmandu-vallei op vrijdag. Die oproep heeft blijkbaar succes.

Woensdag sloeg de woordvoerder van de overheid, Shrish Shumsher Rana alle hoop de bodem in dat het koningshuis dan toch zou deelnemen aan het staakt-het-vuren van de maoïstische rebellen of vredesgesprekken met hen starten. Die hoop was ontstaan nadat de koning vorige week een minister aanstelde die in het verleden al met de maoïsten onderhandelde.

De maoïsten controleren na 10 jaar opstand driekwart van het Nepalese platteland en zetten op veel plaatsen hun eigen bestuur op poten. Ze verzetten zich tegen de monarchie en beweren op te komen voor de dalits (de onaanraakbaren) en andere onderdrukte groepen. Op 1 februari stuurde koning Gyanendra de regering naar huis en stelde zelf een nieuw kabinet samen.

Veel Nepalezen volgen met argusogen de reacties van de internationale gemeenschap op de toestand in hun land. De Verenigde Naties en vele donorlanden - die veel invloed hebben in dit land dat voor een kwart van zijn budget afhangt van buitenlandse hulp - drongen er bij de koning op aan dat hij zich zou aansluiten bij het staakt-het-vuren dat de maoïsten op 3 december verlengden.

Maar het paleis antwoordde met de aankondiging dat de stafchef van het leger naar Pakistan zou reizen voor gesprekken met hoge leiders, wat erop wijst dat Nepals grote buurland mogelijk snel militaire steun zou bieden, zoals China al deed in november. India, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten stopten met militaire steun na de machtsgreep van de koning. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.