Radar beschermt vogels tegen windmolens

Een windpark in de VS is als eerste uitgerust met radartechnologie om vogelzwermen te detecteren. De windmolens stoppen automatisch met draaien als grote zwermen in aantocht zijn.
De aanleg van nieuwe windmolenparken zorgt vaak voor controverse onder milieubeschermers. Hoewel goed voor de strijd tegen de klimaatverandering, eisen windmolens vaak een zware tol onder vogels en vleermuizen de in botsing komen met de snel draaiende wieken. Verschillende windmolenparken zijn daarom al geannuleerd omdat ze op een belangrijke trekroute waren gepland.

Radar



Maar het Peñascal windmolenpark in Texas, dat pal op zo’n belangrijke trekroute ligt, heeft mogelijk een oplossing gevonden. Het maakt gebruik van radartechnologie om de zwermen op te sporen tot op zes kilometer ver. Het radarsysteem wordt al jaren gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht, en ook de NASA nam het in gebruik nadat een buizerd de lancering van de Discovery in gevaar bracht.

Het systeem bekijkt de grootte van de zwerm en de route, en analyseert de weersomstandigheden en de zichtbaarheid. Op basis van die gegevens berekent het of de zwerm in de windmolens terecht kan komen. Als dat risico bestaat, worden de turbines stilgelegd en pas weer opgestart als de vogels veilig en wel gepasseerd zijn.

Een windpark in de VS is als eerste uitgerust met radartechnologie om vogelzwermen te detecteren. De windmolens stoppen automatisch met draaien als grote zwermen in aantocht zijn.
Goedkoop



Voor het windpark is het een relatief goedkope oplossing: het zou in totaal naar schatting veertig tot zestig uur stilgelegd moeten worden in het trekseizoen.

Niet alle milieubeschermers zijn wild over het idee. Ze vinden nog steeds dat windmolenparken ver weg van de migratieroutes geplaatst moeten worden, en dat de radar geen reden mag zijn om kritiek van natuurbeschermers weg te wuiven. Bovendien worden de molens nog vaak gebouwd op belangrijke nestplaatsen of biotopen, en daar kan een radar niets aan verhelpen, zeggen ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.