Recessie brengt repressie

De wereldwijde economische crisis dreigt ook de mensenrechten in de hele wereld in gevaar te brengen. Dat zei Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International donderdag bij de voorstelling van het mensenrechtenrapport 2009.
“De economische crisis maakt de bestaande mensenrechtenproblemen erger, zoals de marginalisering van inheemse volkeren, de gedwongen ontruiming van sloppenwijken en het probleem van vluchtelingen en migranten”, zegt ze.
Maar de crisis levert ook nieuwe problemen op. Het voorbije jaar zijn in zeventien landen mensen op straat gekomen om te protesteren. En daarbij hebben de regeringen, vooral de autoritaire overheden, bijzonder hard gereageerd volgens Khan. “Er vielen slachtoffers in Tunesië en Kameroen, en we waren getuige van een excessief politieoptreden in Egypte, Mali en Senegal. We zien dat de recessie meer repressie met zich meebrengt.”
Naast die repressie van mensen die getroffen zijn door de crisis, zorgt de economische malaise er ook voor dat belangrijke mensenrechtenthema’s niet de nodige aandacht krijgen, zoals geweld tegen vrouwen, en de gewapende conflicten in Darfoer en Somalië, Congo, Afghanistan en Pakistan, zegt ze.

Markten op het goede spoor krijgen


“Regeringen willen vooral de markten weer op het goede spoor krijgen”, zegt ze. “Maar die markten gaan de mensenrechtenproblemen niet oplossen. Als je enkel de focus legt op het herstel van de grote bedrijven en de banken, dan mis je de arme mensen. Als je niets doet aan armoede, dan is je economische herstelplan niet duurzaam.”
Amnesty International ziet de crisis als een tweede zware slag voor de mensenrechten wereldwijd, na de erosie van die rechten in de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001. “Toen zagen we dat regeringen het veiligheidsthema gebruikten om mensenrechten te ondermijnen”, zegt ze. “Nu zien we dat ze hetzelfde doen met de economische crisis.”

Demand Dignity


Amnesty lanceert daarom de Demand Dignity-campagne voor de mensenrechten die bedreigd of genegeerd worden door de economische crisis. “Onder die campagne willen we mensenrechtenschendingen stoppen die armoede creëren en mensen arm houden”, zegt Khan. “We zien armoede niet enkel als een inkomensprobleem, maar als een mensenrechtenthema.”
Amnesty legt daarbij de nadruk op de mensen die met geweld uit sloppenwijken verdreven worden. De organisatie wil ook vrouwen helpen zelf te beslissen over hun gezinsplanning en seksuele rechten.
Het onderliggende thema is “de emancipatie van mensen die in armoede leven”, zegt ze. “De beste strategie daarvoor is hun stem, transparantie en verantwoording van overheden, en hun participatie in de beslissingen die hen aanbelangen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.