Recht zegeviert zelden in Kasjmir

De rechtbanken in Kasjmir puilen uit van de onafgeronde zaken, onopgeloste moorden en onbestrafte misdaden. Advocaten schatten dat in slechts 3 procent van de criminele zaken recht geschiedt.

Drie jaar na de moord op drie mannen in Centraal-Kasjmir, ligt hun zaak op de plank terwijl de daders vrij rondlopen. Een jonge vrouw, Afroza, verloor onlangs een twee jaar durende strijd tegen haar verkrachter toen een buurman een vals getuigenis gaf in de rechtszaal.

Juridische experts wijzen onbereidwillige en “vijandige” getuigen aan als belangrijkste oorzaak van het zwakke justitiesysteem in Kasjmir.

Vijandige getuigen zijn mensen die betrokken zijn bij misdrijven en weigeren te getuigen, terugkomen op hun oorspronkelijke verklaringen of tegengestelde getuigenissen geven. Negentig procent van de beschuldigden wordt vrijgesproken dankzij vijandige getuigen.

Angstklimaat

Besluiten van rechtbanken zijn grotendeels gebaseerd op getuigenverklaringen, zegt advocaat Mushtaq Ahmad. De groeiende aanwezigheid van vijandige getuigen is het grootste probleem aan het worden in het justitiesysteem. Soms weten rechters wie de schuldige is, zegt hij, maar kunnen ze niets ondernemen wegens gebrek aan concreet bewijs en betrouwbare getuigen.

Advocaat Sultan zegt dat het klimaat van angst in de Kasjmirvallei, dat al tientallen jaren bestaat als gevolg van conflicten, standrechtelijke executies, verdwijningen en arrestaties, getuigen ook ontmoedigt om de waarheid te spreken.

Als er een misdaad plaatsvindt, moeten slachtoffers aangifte doen waarna de politie de verantwoordelijkheid heeft een onderzoek te starten, inclusief het horen van getuigen.
 
Sultan zegt dat de politie vaak verklaringen schrijft op basis van eigen interpretaties van gebeurtenissen en vervolgens getuigen dwingt te tekenen. Als de versie van de politie botst met het verhaal van de getuige in de rechtszaak, wordt de zaak afgewezen.

Corruptie

De trage procesgang en veiligheidskwesties ontmoedigen getuigen ook om een eerlijk getuigenis te geven. In sommige gevallen duurt het jaren voordat een getuige gehoord kan worden.

Mohammed Amin wacht bijvoorbeeld al drie jaar op het moment dat hij zijn verklaring kan geven over de dood van een familielid. “Het gaat om een geval van aanzetten tot zelfdoding waarin Amin een van de belangrijkste getuigen is. Maar zijn verklaring is nog steeds niet opgenomen”, zegt advocaat Ashraf.

Ook corruptie verzwakt strafzaken. “Getuigen veranderen hun verklaring tegen betaling”, zegt Mushtaq. “Zaken rondom ministers of ambtenaren lopen vaak vast omdat niemand durft te getuigen tegen invloedrijke personen. Als de staat getuigen bescherming biedt, zal dat ongetwijfeld veranderen”, voegt Sultan eraan toe.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.