Rellen kunnen op derde Palestijnse opstand wijzen

Palestijnse politici en Israëlische politieke analisten waarschuwen voor een derde Palestijnse intifada na ernstige rellen in Oost-Jeruzalem vorige zondag.
De rellen braken uit tussen Palestijnse betogers en Israëlische veiligheidsdiensten nadat een groep extremistische Israëli’s, geflankeerd door politie en soldaten, het terrein rond de Al-Aqsamoskee probeerde op te gaan. De groep, de Gelovigen van de Tempelberg, probeert dat jaarlijks ter gelegenheid van de joodse feestdag Jom Kippoer. Ze geloven dat de moskee gebouwd is op de overblijfselen van de tweede heilige tempel, en hebben herhaaldelijk publiek gezegd de moskee te willen vernielen.
Palestijnse jongeren bekogelden de Israëlische politie met stenen en stoelen. De Israëli’s antwoordden met slagen, traangas, geluidsgranaten en rubberkogels. Tientallen politiemannen en betogers raakten gewond.

Provocatie


De Al-Aqsamoskee wordt steeds meer een twistpunt, nu Israël Oost-Jeruzalem zoveel mogelijk onder controle wil brengen en de Palestijnse aspiraties op Oost-Jeruzalem als hoofdstad onmogelijk wil maken.
In Palestina en bij uitbreiding de Islamitische wereld wordt het incident als een onbegrijpelijke provocatie ervaren. De Libanese verzetsbeweging Hezbollah veroordeelde de Israëlische actie, terwijl Hamas de Palestijnen in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en in Israël opriep om op straat te komen en een nieuwe opstand tegen Israël predikte.
Ook aartsbisschop Atallah Hanna, één van de hoogste christenen in Jeruzalem, noemde het geweld van zondag een donkere voorbode voor wat Israël met de stad van plan is. “Wij christelijke Palestijnen en inwoners van Jeruzalem kunnen niet blijven toekijken bij wat nu is gebeurd. Zondag was het Al-Aqsa, morgen kan het de Heilig Grafkerk zijn”, zei hij.
Dr. Saeb Erekat, toponderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit (PA), zei dat “de aanval op de gewone burgers en gelovigen onaanvaardbaar is. Israël moet alle acties stoppen die de situatie ontvlambaar maken.”

Nieuwe intifada


Muhammad Dahlan, een andere topfiguur binnen de PA, waarschuwde dat een derde Palestijnse opstand in de pijplijn kan zitten. Ook Bassam Abu Sharif, voormalig adviseur van de Yasser Arafat denkt dat. “De Palestijnen bereiden zich voor op een nieuwe intifada als antwoord op de Israëlische schendingen, slachtingen en het beleid tegenover de Palestijnen, de inbeslagname van land en de geografische scheiding van de Palestijnse gebieden.”
Maandagnacht bestormden Israëlische troepen Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem. Ze pakten meer dan zestig Palestijnen op die betrokken geweest zouden zijn bij de rellen zondag.
Rond de moskee is het nu kalm maar de spanning hangt in de lucht. “Er zal vrijdag ernstig geweld zijn bij het vrijdaggebed als e Israëlische fanatici opnieuw hun trucs bovenhalen”, zei een inwoner die de rellen meemaakte en anoniem wil blijven. “We zijn ze beu.”
Ook dr. Samir Awad van de Birzeit Universiteit ten noorden van Ramallah vreest dat een ernstige uitbraak van geweld in de sterren geschreven staat. “Maar ik denk niet dat de Palestijnen een langdurige intifada kunnen volhouden”, zegt hij. “Ze zijn politiek en economisch te zwak, en bovendien emotioneel uitgeput.”
“De Palestijnen zijn wanhopig en geloven niet meer in het vredesproces. Ze hebben ook geen vertrouwen meer in de Amerikaanse president Obama, die terug lijkt te komen op zijn belofte om meer druk uit te oefenen op Israël.”
Dr. Yousef Natsche, directeur van Antiquiteiten en Toerisme van de Islamitische organisatie Waqf, die de Al-Aqsa moskee beheert, zegt dat hij hoopt dat er geen verdere rellen komen. “Maar de provocerende bezoeken door joodse extremisten nemen toe en worden gesteund door de Israëlische overheid”, zegt hij. “Het geweld van zondag is een indicator van wat er kan gebeuren als de Israëli’s onze waarschuwingen blijven negeren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.