Rivier Niger droogt op

De 4200 kilometer lange rivier Niger stroomt door negen West-Afrikaanse landen voor ze uitmondt in de Atlantische Oceaan. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van deze levensader, die door de klimaatverandering langzaam dreigt te verzanden.
In de regio Faranah in Guinee, waar de rivier begint, zijn kleine zandeilandjes zichtbaar in de bedding van de Niger. De visvangst en oogsten in de regio lijden daaronder. “De verzanding van de rivier zorgt ervoor dat we minder inkomsten hebben. De vis wordt bedreigd omdat er bijna geen diep water meer is waar ze kunnen broeden”, zegt Lanciné Camara, die een groep van driehonderd vissers vertegenwoordigt.

In het begin van de jaren negentig vingen de vissers nog vijftig kilo vis in een uur, zegt hij. Nu hebben ze na een hele nacht werk nog niet eens een kwart daarvan gevangen.

Volgens meteoroloog Namory Diakité ondervindt 210.000 vierkante kilometer land de gevolgen van de verzanding van de rivier. De ontwikkelingen bedreigen het levensonderhoud van 110 miljoen mensen. De Niger stroomt van Guinee naar Ivoorkust, Mali, Niger, Burkina Faso, Benin, Kameroen, Tsjaad en Nigeria.

Benjamin Tounkara, water- en bosbouwingenieur, zijn de belangrijkste oorzaken van de verzanding ontbossing, bodemerosie en de klimaatverandering die zorgt voor minder regenval. “Het plantendek bestaat hier meer. De savanne breidt zicht steeds verder uit en verschillende kleine rivieren zijn verdwenen.”

Diakité wijst erop dat tot 1970 jaarlijks gemiddeld vijftig millimeter regen viel in het noordelijke stroomgebied van de Niger. In de natte seizoenen viel in het zuiden meer dan 4.000 millimeter. Nu valt er respectievelijk nog maar 30 millimeter en 375 millimeter.

De ‘regengrens’, schuift elk jaar verder op naar het zuiden, wat leidt tot de verwoestijning van gebieden in het stroomgebied van de Niger die geen water meer krijgen.

Boer Famoro Camara heeft ook te maken met de gevolgen daarvan. “Zonder kunstmest haal ik nu amper acht zakken rijst per hectare”, zegt hij. “Vroeger haalde ik meer dan twintig zakken van een hectare.” MDG1 MDG7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.