Rokia Traoré en Angélique Kidjo verzoenen Afrikaanse en westerse klanken

Tijdens het zomerfestival Visionary Africa ontvangt het Paleis voor Schone Kunsten de komende dagen twee geëngageerde leading ladies van het Afrikaanse continent. Vrijdag 9 juli staat Rokia Traoré op het podium, op 22 juli is het de beurt aan Angélique Kidjo.
  •  Rokia Traor
Zangeres Rokia Traoré mocht al in haar prille carrière een BBC3 World Music Award en een Victoire de la Musique in ontvangst nemen. Ze heeft haar Mandingo-muziek nooit te grabbel gegooid, maar tracht die veeleer te laten rijmen met westerse rock en blues, dankzij haar magische stem. De artieste die op twintigjarige leeftijd ontdekt werd door Ali Farka Touré en bejubeld door Papa Wemba en de internationale pers, werkt met haar Foundation Passarelle ook mee aan een Afrikaanse cultuurindustrie.
Rokia Traoré is een van de meest avontuurlijke singer-songwriters uit Afrika, die met haar vernieuwende aanpak elementen uit de traditionele Malinese muziek combineert met moderne rock- en bluesklanken. Sinds ze in 1996, op haar 22ste, professioneel muzikant besloot te worden, evolueerde ze van een veelbelovende nieuwkomer tot een echte ster.
Als dochter van een Malinees diplomaat die in de VS, Europa en het Midden-Oosten verbleef, studeerde Rokia sociologie in Brussel en maakte ze deel uit van een rapband voor ze besloot terug te gaan naar Mali om de muziek te maken die ze wou, volgens haarzelf ‘geen pop, geen jazz, niet klassiek, maar iets hedendaags met traditionele instrumenten’.

Parijs-Mali


Rokia’s vierde album, Tchamantché (2008), is zowel op muzikaal vlak als qua songteksten erg rijk, dankzij de grote diversiteit aan culturen die Traoré leerde kennen tijdens haar reizen. Hoewel ze nu in Parijs woont, keert ze regelmatig terug naar Mali om verbonden te blijven met de geschiedenis en cultuur van haar geboorteland. Maar hoewel Rokia’s Malinese roots hoorbaar zijn op Tchamantché, houdt ze niet vast aan een traditioneel muziekmodel.
‘Ik denk dat ik tegelijkertijd modern en traditioneel ben’, legt Rokia uit. ‘Al die elementen zitten in mij, in mijn opvoeding, mijn persoonlijkheid, mijn voortdurende reizen, het soort vader en moeder ik heb. Het plaatst me in het midden tussen traditionele en moderne cultuur, tussen Afrikaanse en westerse cultuur. Dat is mijn leven elke dag, en mijn muziek is ook zo.’

Kidjo


Angélique Kidjo, de energieke zangeres uit Benin, werd in 2007 bekroond met een Grammy Award. Ze is een toonaangevende figuur binnen de wereldmuziek, die met zelden gezien succes Afrikaanse en westerse popmuziek vermengt. Ze staat bekend om haar originele clips en samenwerking met Carlos Santana, Peter Gabriel en Alicia Keys, maar is net zo goed een geëngageerde artieste: met haar stichting Batonga ijvert ze voor meer onderwijs voor meisjes in Afrika. UNICEF bombardeerde haar intussen tot ambassadrice.
In het septembernummer van MO*magazine leest u een gesprek met Rokia Traoré. Meer informatie en tickets vindt u op de website van Bozar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.