Rusland en Noorwegen onderhandelen over de Barentszee

Rusland en Noorwegen onderhandelen vandaag in de Russisch-Noorse grensstad Kirkenes over het vaststellen van hun maritieme zones in de Barentszee, een deel van de Noordpool dat rijk is aan gas- en olievoorraden.
De onbepaalde grenzen zijn al meer dan dertig jaar onderwerp van discussie.  Tot nog toe zijn Rusland en Noorwegen er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de bestemming van de 175.000 vierkante kilometer grote grijze zone die tussen de Noorse en Russische territoriale wateren ligt. Russische media spreken intussen over de ‘gouden zone’ aangezien de zeebodem grote olie- en gasreserves herbergt.

Russische kapers op de kust


Op dit moment is het Noorse StatoilHydro de enige oliemaatschappij die olie ontgint in de Barentszee. Maar er zijn andere kapers op de kust.
Rusland liet Noorwegen eind april weten dat het de komende veertig jaar 12 miljard Russische roebel zal investeren in koolwaterstofexploratie in de zogenaamde grijze zone. Volgens Sergei Bogdanchikov, CEO van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft, herbergt die zo’n 14 miljard ton olie.
Om spanningen tussen beide landen in de toekomst te vermijden, is het vaststellen van maritieme zones van groot belang.
In oktober 2007 zetten beide landen al een stapje in de goede richting. Ze bereikten een akkoord over de exploitatie van het Shtockmangasveld, het grootste offshore-gasveld ter wereld. Vanaf 2013 zal StatoilHydro de Russische energiereus Gazprom helpen met de ontwikkeling van dit natuurlijke gasveld dat zich voor de Russische noordkust bevindt.

Beide partijen verwachten goed akkoord


Een akkoord laat nog op zich wachten maar de verschillende partijen hebben hoge verwachtingen van de lopende onderhandelingen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we een goed akkoord zullen bereiken over de afbakening van de grenzen. Dit zal nog gebeuren voor we beginnen met de exploitatie van het Shtokmangasveld in 2013,’ liet Jonas Gahr Stoere, Noors minister van buitenlandse zaken, optekenen in The Norway Post. Ook zijn Russische collega, Sergei Lavrov gelooft in een goede afloop. ‘Deze onderhandelingen zullen de samenwerking tussen Noorse en Russische olieconcerns zeker ten goede komen,’ aldus Lavrov in The Moscow Times.

‘Noordpool bevat een kwart van onontdekte gas- en olievoorraden’


De ontginning van olie en gas zal de komende decennia steeds verder richting de Noordpool oprukken. Door de smeltende ijskappen wordt het gebied immers veel toegankelijker voor exploitatie. De noordelijkste offshore-boring ooit werd vorig jaar uitgevoerd in de Barentszee op 75 graden noorderbreedte.
Volgens The Arctic Oil and Gass Assessment, een rapport van een internationale commissie die de activiteiten van oliemaatschappijen in het Arctische gebied onderzocht, zou de Noordpool gebied een kwart van de onontdekte gas- en olievoorraden bevatten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.